Öten élték túl a kolumbiai repülőgép-balesetet

Fotó: AFP / RAUL ARBOLEDA

-

Meghalt a Kolumbiában lezuhant repülőgép fedélzetén utazók többsége, 76 ember, a katasztrófát öten élték túl - közölte kedden a kolumbiai rendőrség.


A Lamia bolíviai légitársaság Bolíviából induló járata helyi idő szerint hétfő este zuhant le a Kolumbia északnyugati részén található El Gordo hegynél, La Unión település közelében, röviddel a medellíni nemzetközi repülőtéren tervezett leszállás előtt. Mielőtt az Avro RJ85 típusú gép eltűnt a radarok képernyőjéről, vészjelzést adott le az elektromos rendszer meghibásodása miatt. A kolumbiai polgári repülés vezetője azt mondta: a hatóságok nem zárják ki, hogy a repülőgép a lezuhanás előtt kifogyott az üzemanyagból, erről számolt be ugyanis a balesetet túlélő egyik légiutas-kísérő. A polgári repülési adatok szerint a szerencsétlenül járt gép első útját 1999-ben teljesítette, és 2013 októbere óta van a Lamia tulajdonában.


José Acevedo, a medellíni rendőrség szóvivője elmondta, hogy a roncsok közül hat túlélőt emeltek ki, de egyikük a kórházba szállítás közben meghalt.

A gépen tartózkodtak a Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosai is, akik a klubcsapatok regionális bajnoksága, a Copa Sudamericana döntőjének első fordulójában játszottak volna a medellíni Atlético Nacional csapata ellen. A játékosok Sao Paulóból indultak, és a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában szálltak át a Lamia járatára.
A mostani döntőbe jutás volt az 1973-ban alapított klub történetének legnagyobb sikere. A tragédiát túlélte az egyik védő, Alan Ruschel, akit a La Ceja-i kórházba szállítottak, és felesége elmondása szerint állapota stabil. A túlélők között két kapus is van az O Globo című brazil és a Mi Oriente kolumbiai hírportál jelentése szerint.

Az első jelentések még arról szóltak, hogy a szerencsétlenséget sokan túlélhették, mert a gép nem gyulladt ki, amikor lezuhant. A baleset helyszínét a sűrű köd miatt egyelőre csak szárazföldi úton lehet megközelíteni.

A Conmebol dél-amerikai labdarúgó-szövetség a baleset hírére lefújta a bajnokság medellíni döntőjét, és további intézkedésig felfüggesztette a szövetség valamennyi tevékenységét. A Copa Sudamericana a kontinens második számú klubsorozata a Libertadores Kupa után.

Michel Temer brazil elnök kedden együttérzését fejezte ki a Chapecoense játékosaival, hozzátartozóival és a tragédia által érintett több tucat családdal.