Öten állnak bíróság elé Vatikánban a pénzügyek kiszivárogtatása miatt

-

Két újságírót, akik idéztek a gazdasági dokumentumokból, és három vatikáni tisztségviselőt, akik odaadták a számlákat és a kimutatásokat, állítanak bíróság elé. Újságíró szervezetek szerint a vádemelés támadás a sajtószabadság ellen.


A két újságíró, és a szivárogtatók is nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak, ha elítélik őket.

Az újságírók, Emiliano Fittipaldi és Gianluigi Nuzzi a A templom kereskedői (The merchants of the temple) és a Kapzsiság (Avarizia) című könyveikben a pápai állam vagyonával, illetve gazdasági-pénzügyi működésével foglalkoznak.

A több száz vatikáni számla, kimutatás és más dokumentum átadásával Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátust, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkárát, az ő asszisztensét és Immacolata Chaouqui kommunikációs tanácsadónőt vádolják. Baldát a vatikáni bíróság fogdájában tartják fogva, Chaouquit korábban többször kihallgatták, de szabadlábon védekezik.
Mindketten annak a bizottságnak voltak a tagjai, amelyet Ferenc pápa bízott meg a vatikáni gazdasági reformokkal kapcsolatos tanácsadással.

Chaouqui már kinevezése előtt a Vatikán ellentmondásos személyisége volt, mert a hivatalnokokat bíráló bejegyzéseket tett közzé a Twitteren, és korruptnak nevezte Tarcisio Bartonét, a Vatikán korábbi államtitkárát. Kinevezése után, 2013-ban pedig „művészi aktok"-at posztolt saját magáról, amelyek később eltűntek az internetről.