Öt város, köztük Budapest, pályázik a 2024-es olimpia rendezésére

-

Végleges a lista: a várakozásnak megfelelően öt város – Budapest, Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma – száll harcba a 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezéséért.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán tette közzé a hivatalos pályázók listáját, a pályázati határidő közép-európai idő szerint kedden éjfélkor járt le.

Korábban Toronto és Baku is érdeklődött a kilenc év múlva esedékes játékok lebonyolítása iránt, de végül nem nyújtott be jelentkezést.

Los Angeles, amely Boston visszalépése után került képbe, sikeres pályázat esetén 1932 és 1984 után harmadszor rendezhetne nyári játékokat, akárcsak a 2012-es játékról lemaradó Párizs, amely 1900-ban és 1924-ben volt házigazda. Ugyancsak rendezett már olimpiát Róma, mégpedig 1960-ban. Hamburgra Berlinnel szemben esett a választás Németországban, ugyanakkor novemberben következik majd még egy népszavazás.


Budapest jelentkezése azzal vált realitássá, hogy a NOB tavaly decemberben elfogadta az úgynevezett Agenda 2020 programját, amely gyakorlatilag valós felkérést jelentett két-hárommilliós nagyvárosoknak arra, hogy gondolkodjanak el komolyan az olimpiai pályázatról. A program azt célozza, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb, olcsóbb és egyben megtérülő játékokra kerüljön sor.

A NOB augusztus 2-án eltörölte a 2024-es rendezői pályázat kapcsán a jelöltek köztes szűrését, azaz a szűkített listát. A döntés azt jelenti, hogy az összes jelentkező város végig versenyben marad, és ott lesz a 2017-es helyszínkijelölésen.

A NOB 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki a rendezőt.


„Öt nagyszerű várost üdvözöl a NOB ebben az erős versenyben – jelentette ki Thomas Bach, a nemzetközi ötkarikás testület német elnöke sajtótájékoztatón. – Mától ezek pályázó városok, amelyek versenyben vannak azért a megtiszteltetésért, illetve kötelezettségért, hogy megrendezhessék a 2024-es játékokat.”

Bach a NOB közleményében emellett úgy fogalmazott, mind az öt város „magasan kvalifikált”, azaz alkalmas a házigazdai szerep elnyerésére.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1,7 milliárd dollárral (469,2 milliárd forint) – készpénzzel és szolgáltatással – támogatja majd a 2024-es játékok szervezőbizottságát.


A pályázati folyamat NOB által meghatározott főbb állomásai:

jelentkezési szakasz:

2015. szeptember 15. - a jelentkezés határideje

2015. október 7-9. - a NOB információs szemináriumot tart a jelentkező városoknak Lausanne-ban

2016. január 8. - a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje

2016. március - a NOB munkacsoportja egyeztet a jelentkezőkkel

2016. május - a városok megkapják az új kitöltendő dokumentációt

pályázati szakasz:

2016. augusztus 5-21. - a pályázó városok megfigyelőként részt vesznek a riói olimpián

2016. november/december - a pályázó városok részt vesznek a riói szervezők jelentéstételén Tokióban

2017. január - a pályázati dokumentáció és a garancialevelek benyújtásának határideje

2017. február/március - az értékelő bizottság helyszíni látogatásai

2017. június - a NOB közzéteszi az értékelő bizottság jelentését

2017. június - a pályázók a NOB-tagságnak nyújtanak tájékoztatást

2017. szeptember - a pályázó városok utolsó prezentációja a NOB limai közgyűlésén, az utolsó értékelő összegzés, a 2024-es játékok rendezőjének kiválasztása