Öt tonna szlovákiai tojást semmisítettek meg

Forrás: Kate Ter Haar / Flickr CC-BY

-

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerrel (ekáer) foglalkozó csoportjának munkatársai egy öt tonna, mintegy 80 ezer tojást szállító teherautót ellenőriztek Rajka térségében.


A NAV járőrei a helyszínen megállapították, hogy a kockázatosnak minősülő tojásszállítmányhoz nem kértek ekáerszámot, ezért azonnal értesítették a győri ekáerügyeletet a címzett magyar cég kockázatelemzése céljából. A szlovák sofőr addig válaszolt tört magyarsággal a járőrök kérdéseire, míg nem vált számára világossá, hogy a tojásokat nem szállíthatja a megadott címre, ekkor hosszas telefonálásba kezdett, és nem adott további érdemi információt.


Az ekáerügyelet megállapította, hogy a vevő egy 2009 májusában megszűnt cég, a szállítmány tulajdonosaként senki nem jelentkezett, így az, hogy ki várta ténylegesen az árut, eddig nem derült ki. A NAV értesítette a kormányhivatalt, amelynek helyszínre érkező munkatársai a meleg időjárás ellenére hűtés nélkül szállított tojásokat élelmiszerlánc-biztonsági szempontból hibás terméknek minősítették, és megállapították, hogy ismeretlen eredetűek, ezért az igazolatlan szállítmányt megsemmisítették.