Öt rejtélyes haláleset a világirodalomban

Fotó: Tim Green (Flickr CC-BY) / István Hajdu

-

Megmagyarázhatatlan eltűnések, gyanús balesetek és feltételezett gyilkosságok. Meglepő tények, elgondolkoztató teóriák és merész összeesküvés-elméletek, amelyek hosszú ideje lázban tartják a közvéleményt. Összegyűjtöttük a világirodalom X-aktáit, amelyekre a mai napig nem sikerült megnyugtató választ találni.Jane Austen

Jane Austen 1816-ban kezdett gyengélkedni, de akkor még nem vett erről tudomást, egészségügyi állapotának lassú hanyatlását viszont idővel nem tudta eltitkolni családja elől. A hivatalos álláspont szerint a Büszkeség és balítélet világhírű írónője az akkor még ismeretlen és gyógyíthatatlan Addison-kórban szenvedett, melynek egyik tüneteként bőre elfeketedett. Más vélemények szerint Hodgkin-limfómája volt, de nem zárták ki azt sem, hogy halálát visszatérő tífuszbetegsége vagy a tüdőbaj okozta. Bármi legyen is a pontos diagnózis, állapotának súlyosbodása után teljesen visszavonult a külvilágtól, és haláláig dolgozni próbált, ami 1817. július 18-án, 41 éves korában következett be.


“Sokkal jobban vagyok, és sikerült valamelyest a külsőmet is helyreállítanom, pedig elég rossz színben voltam: fekete, fehér, és minden egészségtelen árnyalat keveredett rajtam.”

Közel kétszáz évvel a halála után látott napvilágot az a könyv, melynek szerzője, Lindsay Ashford állítása szerint Jane Austen betegségének tüneteit és halálát arzénmérgezés okozta. A váratlan hipotézist támasztja alá, hogy egy hajmintán végzett vizsgálat pozitív lett, és habár az írónő akkoriban valóban kaphatott orvosától arzéntartalmú gyógyszert a reumájára, Ashford felveti, hogy szándékosan mérgezték meg. A kérdést eldönthetné egy modern törvényszéki vizsgálat, de Austen földi maradványait egyelőre nem akarják exhumálni.Edgar Allan Poe

A legenda szerint Edgar Allan Poe egy végigivott éjszaka után belefulladt egy pocsolyába, mert annyira részeg volt, hogy nem bírta felemelni a fejét. Ismerve a modern horrorirodalom atyjának kamaszkorára visszanyúló, bensőséges kapcsolatát az alkohol, a szerencsejátékok és az örömlányok nyújtotta mámorral, a történetnek van valóságalapja: 1849. október 3-án Baltimore egyik utcáján öntudatlanul fekve találtak rá. Állapota aggasztó volt, rögtön kórházba szállították, ahol négy nappal később, október 7-én hajnalban 40 éves korában életét vesztette. Sokaknak szemet szúrt, hogy Poe valaki más ruháját viselte, ám az eszméletét élete utolsó napjaiban már nem nyerte vissza annyira, hogy összefüggően elmondhassa, mi is történt vele. Halálának pontos okai a mai napig ismeretlenek, a halotti bizonyítványa pedig sosem került elő. Arra, hogy miért volt rajta más ruhája, magyarázatul szolgálhat az egyik elterjedt elmélet, miszerint leitatták, majd több körzetben is kényszerszavaztatták. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy aznap Baltimore-ban tényleg választásokat tartottak. Számos teória született továbbá arról is, hogy milyen betegségekben szenvedett: többek között felmerült a szifilisz, az epilepszia, de még a kolera és a veszettség gyanúja is. Többen elképzelhetőnek tartották, hogy Poe-t megmérgezték, ám egy hajmintán 2006-ban elvégzett vizsgálat eredménye kizárta a nehézfém-mérgezés lehetőségét. Mindenesetre gyanús, hogy a halála előtt többször is a Reynolds nevet kiáltotta, arra azonban nem derült fény, hogy kit is takart ez a név.Ambrose Bierce

A komor hangvételű novelláiról ismert amerikai író, Ambrose Bierce a legelterjedtebb elmélet szerint 1913 végén utazott a polgárháborús Mexikóba, ahol megfigyelőként csatlakozott Pancho Villa tábornok hadseregéhez. Itt látták élve utoljára, eltűnését pedig a mai napig az amerikai irodalom egyik legnagyobb rejtélyeként tartják számon. Hogy pontosan mi történt vele, nem tudni: vagy a mexikói szabadságharc egyik ütközetében vesztette életét Ojinaga ostrománál, vagy kivégezték. Mások meg vannak róla győződve, hogy utazása csak egy fedősztori volt, és valójában nem is jutott el Mexikóba, ehelyett öngyilkosságot követett el a Grand Canyonnál. Szerintük a 71 éves író súlyos asztmája miatt nem is lett volna képes ennyit lovagolni.


“Ami pedig engem illet, holnap egy ismeretlen helyre indulok.”

A merészebb teóriák szerint a Keserű Bierce néven elhíresült író Mexikóban kémkedett egy Panama-csatorna ellen tervezett német és japán hadművelet kapcsán. De felröppentek ennél is vadabb elképzelések: vannak, akik úgy hiszik, hogy egy brit kalandor-kémmel társulva Guetamalában ellopta a Végzet Koponyájaként ismert ősi maja szobrot. Egy másik mendemonda szerint a hosszú, ősz hajú író egy bennszülött törzs fogságába esett, akik jaguárbőrbe öltöztették és istenként tisztelték. Bármelyik feltevésnek adunk is igazat, Ambrose Bierce feltehetően készült valamire, amit utolsó, 1913. december 26-án, egy közeli barátjának írt levelének zárlata is sugall.


emile zola

Emile Zola élettársával, Jeanne Rozerottal


Emile Zola

Émile Zolát megérdemelten jelölték az elsők között az irodalmi Nobel-díjra 1901-ben és 1902-ben, ám az elismerést végül egyik alkalommal sem kapta meg. 1902. szeptember 28-án a váratlan hideg miatt befűtöttek a naturalizmus atyjának párizsi otthonában, az éjszaka folyamán pedig a 62 éves író életét vesztette szénmonoxid-mérgezésben. A rendőrség rögtön vizsgálatot indított gyilkosság gyanúja miatt, de nem találtak meggyőző bizonyítékot.


Az ügy azonban ezzel még nem ért véget. A hírhedt Dreyfus-perben való szerepe miatt Zola sok ellenséget szerzett magának, és bár közülük sokan örömmel fogadták az író váratlan halálát, senki ellen nem indult eljárás. A történet akkor vett újabb fordulatot, amikor évtizedekkel később egy párizsi tetőfedő a halálos ágyán bevallotta, hogy “politikai okokból” ő tömítette el Zola otthonában a kéményt, azonban arra, hogy ki bujtotta fel, soha nem derült fény. Egy másik elmélet szerint az Állat az emberben és más kíméletlen regények szerzője meghasonlottságában öngyilkosságot követett el, miután téves meggyőződésévé vált, hogy Dreyfus kapitány hazaáruló volt.


saint-exupery antoine

Saint-Exupéry repülőgépe mellett (dátum nélkül)


Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry életében az irodalom mellett a repülés játszotta a legfontosabb szerepet. Karrierjét kereskedelmi pilótaként kezdte, a légiposta-járatok pionírja volt. 1943 áprilisában csatlakozott a Szabad Francia Légierőhöz, annak ellenére, hogy akkor már sokkal idősebb volt a pilóták megengedett életkoránál. Egészségi állapota is jelentősen megromlott, miután Charles de Gaulle azt állította, hogy a németeknek dolgozik. Depressziós lett és keményen inni kezdett. A 44 éves Saint-Exupéry utolsó küldetésére 1944. július 31-én került sor. Egy korzikai támaszpontról katonai felderítőútra indult fegyver nélküli P-38-as típusú repülőgépével, hogy adatokat gyűjtsön egy Rhône-völgyben állomásozó német alakulatról, azonban soha nem tért vissza. Egy asszony később azt állította, hogy augusztus elsején látott egy repülőgépet a tengerbe zuhanni a Carqueiranne-öböl közelében, néhány nappal később pedig egy francia egyenruhát viselő holttestet találtak, ám a férfi személyazonosságát nem sikerült azonosítani.


P-38 Lightning


1998-ban vett újabb fordulatot az ügy, amikor egy halász a Marseille-től délre található Riou szigeténél megtalálta a tenger fenekén az író karláncát rajta a saját, a felesége és amerikai kiadójának nevével. Mivel a felfedezés helyszíne feltűnően távol esett Saint-Exupéry utolsó küldetésének feltételezett útvonalától, sokan arra gyanakodtak, hogy a repülőgépét mégsem lőtték le. 2000-ben aztán egy búvár Marseille partjainál, nem messze onnan, ahol a karlánc is előkerült, megtalálta egy Lockheed P–38 Lightning típusú repülőgép roncsait szétszóródva a tengerben, amiről 2004-ben jelentették be hivatalosan, hogy valóban az író gépe volt. Ezzel azonban még korántsem oldódott meg a rejtély, a szerencsétlenség okait ugyanis a mai napig nem sikerült tisztázni. A repülőgép roncsain nem találtak golyónyomokat, habár 1981-ben és 2008-ban két egykori német Luftwaffe pilóta is azt állította, hogy ők lőtték le Saint-Exupéry gépét. Ennek ellentmond az a tény is, hogy a német légierő aktáiban nem szerepelnek olyan jelentések, melyek szerint aznap bármilyen repülőgépet is lelőttek volna. Valószínűbbnek tűnik tehát, hogy a feltételezett műszaki hiba mellett egy hirtelen rosszullét okozhatta végzetes balesetét, de nem zárható ki az sem, hogy öngyilkos lett.