Öt órán keresztül vegzálták a rendőrök a fesztiválozókat

-

Állítólag voltak olyan lányok, akikről a bugyit is levették a rendőrök motozás közben. A TASZ a Független Rendészeti Panasztestülethez fordul.


A csobánkapusztai SUN fesztiválon igazoltattak a rendőrök több fiatalt, július 22-én, délután 5 és este 10 között, ez alatt az érintettek nem hagyhatták el a helyszínt. A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint ügyfelük a barátaival üldögélt a sátra előtt és beszélgettek. A helyszínen megjelentek a rendőrök, akik mindenkit igazoltattak, átkutatták a ruházatot és átkutatták a sátrakat. 30, véletlenszerűen kiválasztott ember sátrát és ruházatát vizsgálták át. A TASZ-hoz forduló fiatal olyan lányokkal is beszélt, akiket úgy motoztak meg sátrukban a rendőrök, hogy levették róluk a bugyit.


A rendőrök kábítószert kerestek. A TASZ szerint a rendőrség fellépése aránytalan volt, olyan módszereket is alkalmazhattak, amellyel megfélemlíthették a fiatalokat, a védelemhez való jogot és a panaszjogot sem biztosították.

Egy decemberi razzia után - akkor is a TASZ tett panaszt - a Független Rendészeti Panasztestület már kimondta, hogy a szórakozóhelyeken, fesztiválokon történő vetkőztetős motozás súlyosan jogsértő – ezt kizárólag a rendőrkapitányságon lehet megtenni. A házkutatást elrendelő határozat szerint „halaszthatatlan nyomozati cselekmény” miatt kellett átvizsgálni a sátrakat, mert a fesztiválon kábítószereztek, ha késkelednek, eltűnnek a bűnjelek - idézi a TASZ.

Az eset miatt panaszt tettek a balassagyarmati rendőrkapitányságon és a Független Rendészeti Panasztestületnél is.