Öt nyomós érv az ellen, amit Orbán a női politikusokról gondol

Fotó: MTI/AP / Hans Punz

-

Igaza van a miniszterelnöknek, egy női politikusnak valóban sok mindent el kell viselnie. De miért is következik ebből az, hogy a magyar kormányban nem rúghatnak labdába a nők?


A magyar politika egyik nagy rejtélyére derült fény egy tavaszi zárt körű beszélgetésen. Miért nincsenek nők Orbán Viktor harmadik kormányában? A kérdésre maga Orbán Viktor adott választ, a 444 cikke szerint az érvelésének az egyik kulcsmondata az volt, hogy


Emlékszem, szegény Lamperth Mónika mit kapott.

A 444 cikkéből az derül ki, hogy a miniszterelnök szerint a magyar politika alapvetően a folyamatos karaktergyilkosságra épül, az ebből eredő brutális helyzeteket pedig a nők nem bírják. És bár Európában Orbán szerint „divatos téma”, hogy a nők több lehetőséget kapjanak a politikában, a mostani magyarországi állapotok között el sem tud képzelni egy női minisztert. Ezért nem is csodálkozik azon, hogy a „tehetséges hölgyek” nem jelentkeznek a feladatra. De ha például az általa az egyik legtehetségesebb magyar politikusnak tartott Czunyiné Bertalan Judit mégis megpályázná a miniszteri posztot, egyelőre őt sem engedné közel a tűzhöz, mert „szerintem is alkalmas, de várjunk vele."

Orbán azonban arról már nem beszélt, a politikusok egyáltalán nem csak Magyarországon válnak támadási felületté, sőt számos nemzetközi példa van arra is, hogy a támadás célpontja nem feltétlenül a politikus által képviselt politikai program, hanem a politikus személye. Nők esetében pedig erre rárakódik még egy úgynevezett genderréteg: őket sokszor azért támadják, mert nők. Ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy politikusok, sőt, hogy vezető politikusok legyenek, akár még Lamperth Mónikánál is nagyobb hatáskörrel, felelősséggel és durvább támadásokat kiállva. Illusztráljuk néhány példával.


01

A nagy elődje csak „a lány”-ként emlegette, sokan mások csak matrónázták. A brit újságírók szerint nem elég vonzó ahhoz, hogy valaha is megválasszák a britek. Mármint nem a politikai programja, hanem a külseje. A volt olasz miniszterelnöknek, Silvio Berlusconi is nagyjából ezen a tengelyen nyilvánított véleményt, amikor egy lehallgatott telefonbeszélgetésben „megdughatatlan hájas seggnek” nevezte. „Csak mert nő, nem biztos, hogy nőként fog cselekedni” – hangzott el a figyelmeztetés a választási kampányban egy zöldpárti kormánytagtól. 

A rivális párt elnökének a felesége pedig kimondhatta azt is, amit az elnök nem. Például minden fenntartás nélkül turkálhatott a magánéletében, és bedobhatta egy kampány közepén azt az érvet, hogy a jelöltnek nincs is gyereke, így nem is értheti a dolgozó anyák problémáit.  

Amikor egy síró kislányt megvigasztalt, az volt a baj, hogy megsimogatta. Meg az is, hogy nem volt elég együtt érző. Amikor kampányolt, az volt a baj, hogy nem a nőkhöz szól. Amikor női magazinnak adott interjút, akkor meg, hogy túlságosan erőltette a női témákat.

Angela Merkelt valóban sokan támadták és támadják, de ez sem akadályozza meg abban, hogy NÉMETORSZÁG KANCELLÁRJA legyen.02

Egy kis szexizmus mindig megolajozza a folyamatosan a háború szélén táncoló országok ellenségeskedését. A feszültség fenntartásában nyerő lehet, ha az ellenséges állam vezetőjét a hivatalos állami propaganda gyengeelméjű nőként ábrázolja, aki eredendően alkalmatlan a hivatalra. Nevezték fecsegő parasztasszonynak, gyerekes lánynak, balfácánnak és nem kerülte el a mindig bevethető címke sem: BOSZORKÁNY. 

Az ellenséges ország állami lapjában magától értetődően jelenik meg címlapon egy cikksorozat Vádoljuk a boszorkányt! címmel, amelyben külön bekezdéseket lehet szentelni annak a felháborító ténynek, hogy a szóban forgó állami vezetőnek nem hogy gyereke nincs, de még csak nem is házas! „Tényleg nevetséges, hogy egy ilyen hidegvérű állat az emberi ügyekről nyilatkozik, és színleli, hogy aggasztja őt a nők és gyerekek helyzete. Ezt még egy macska is kiröhögné” – írta az újság. Ez a motívum az otthoni politikában is megtalálta: ha nincs gyereke, azt azt jelenti, hogy nőies sem lehet. „Soha nem kellett végigélnie egy szülés fájdalmát, vagy a gyereknevelés megpróbáltatásait” – próbált fogást találni rajta a riválisa. És különben is, hogy irányíthatná a nemzetbiztonsági szerveket, ha soha nem tapasztalta meg, milyen élesben védeni az országot?

Park Gun Hjét ez sem akadályozza meg, hogy ellássa a világ 11. legnagyobb gazdaságának számító DÉL-KOREA ELNÖKI feladatait.03

A gondok mindig ott kezdődnek, ha egy női politikusnak nincs gyereke. „Bárkinek, aki szándékosan választja a terméketlenséget, fogalma sincs arról, hogy miről szól az élet” – oktatta ki például egy (férfi) szenátor 2007-ben. „A gyerekek születése hatalmas megtapasztalása a szeretetnek. Ezzel a szeretettel kevesebb lesz valakinek az élete, ha meghoz egy bizonyos döntést. Ő nyilvánosan elismerte, szándékosan nem akart gyerekeket, hogy előmozdítsa a parlamenti karrierjét” – turkált a méhében egy másik (férfi) politikustársa, aki levonta a megkerülhetetlen következtetést: nincs benne semmi empátia, hiszen hidegen „milyen hűvös volt akkor is, amikor kicsi gyerekek voltak körülötte!” 

Julia Gillardot azonban ez sem akadályozta meg abban, hogy 2010 és 2013 között AUSZTRÁLIA MINISZTERELNÖKE legyen.04

Szereti a hashtageket, de fogalma sincs arról, mit jelent vezetőnek lenni. Túl érzelmes. Vagyis túl hűvös. Túl kegyetlen. Vagyis inkább túl gyenge. És ami mindent visz: túl ambiciózus. Amikor felemeli a hangját, gyorsan eléri azt a pontot, amely a legtöbb amerikai férj fülének ismerős lehet. „Vasald ki az ingem” – kiabálták be neki egy politikai gyűlésen. „Ez az ország tényleg végig akarja nézni, ahogy napról napra megöregszik egy nő a nagy nyilvánosság előtt?” – tette fel a sorsdöntő kérdést egy neves rádiós műsorvezető. 

Állandó téma volt a frizurája (Lófarok! Hajgumi!), a sminkje, vagy a sminkjének a hiánya, szervezetek jöttek létre olyan lényegre törő elnevezéssel, mint például „Állítsátok meg most!”, az ellene létrehozott Facebook-csoportnak pedig fénykorában több mint 400 ezer tagja volt.

Hillary Clintont ez sem akadályozta meg abban, hogy szenátor, majd külügyminiszter legyen, és még attól sem rettentik vissza a támadások, hogy bejelentkezzen az AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK ELNÖKÉNEK.


nők a politikában, politikusnők, Hillary Clinton


05

Kemény nő, aki mindenbe beleüti az orrát, abba is, amibe nem kéne, és jóképű fiatalemberekkel veszi körül magát. És különben is, az elődje támogatása nélkül biztosan nem választották volna meg. 2013 nyarán egymillióan tüntettek ellene, a stadionokban pedig obszcén szövegkörnyezetben skandálták a nevét. És ha nem lett volna elég a honfi- és politikustársainak a támadása, 2009-ben nyirokrákot diagnosztizáltak nála. Mégis nagyon úgy néz ki, hogy semmi sem állhat közé és a politikusi karrierje közé.

Gyerekként még arról álmodott, hogy balerina lesz, de az őt ért támadások mellett ez sem akadályozta meg, hogy Dilma Rousseff BRAZÍLIA ELNÖKE legyen.


nők a politikában, politikusnők, Dilma Rousseff