Öt mélygarázs kerül a Vár alá

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

Szeretnék csökkenteni a forgalmat, de az a Várba költöző minisztériumok és az új beruházások miatt nőni fog – mondta a Forster Központ, vagyis a nemzeti örökségvédelmi központ elnöke. A központ felel a budai Várnegyed fejlesztési stratégiájának kidolgozásáért és megvalósításáért.


Az öt tervbe vett mélygarázs közül a Várkert Bazár alatti beruházás már elkészült, a Csikós-udvar alatti Várgarázst pedig júniusban adják át – közölte Sárváry István, a Forster Központ elnöke.

Elmondása szerint szeretnék csökkenteni a vár gépkocsiforgalmát, de a mélygarázsokra a Várba tervezett kulturális beruházások és az odaköltöző minisztériumok miatt várhatóan növekvő forgalom miatt is szükség van.

L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára bejelentette: május 20-án tartják a lovarda, a főőrségi épület és a Stöckl-lépcső alapkőletételét. A munkálatok során rekonstruálják a lovardához tartozó istállókat és Karakas pasa tornyát is; a Szent György tér Tabán felőli akadálymentes megközelítését is lehetővé tevő beruházás 2018 elejére készül el.