Wittinghoff: Itt a bizonyíték, hogy csapda volt az M1-M7-es bevezetője

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Öt hónappal a fővárosi körgyűrű fizetőssé tétele után végre táblákkal is jelölik az M1-M7-es bevezetőn, hogy honnan következik fizetős útszakasz – írja Budaörs polgármestere közleményében. Wittinghoff Tamás szerint a táblák azonban olyan kicsik, hogy alig lehet őket észrevenni, és továbbra is azt követeli, hogy Budapestről indulva, a budaörsi benzinkútig ingyen lehessen menni az M1-M7-es autópályán.


Táblákat helyeztek ki az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszára, amelyek 5 hónap elmúltával végre időben jelzik, hogy fizetős útszakasz következik – írja közleményében a budaörsi polgármester.


Wittinghoff Tamás egy hónappal ezelőtt ugyancsak közleményt adott ki arról, hogy a bevezető szakaszon csapdába csalják a gyanútlan autósokat, hiszen a kormányrendelet szerint a budapesti városhatár előtt fizetőssé válik az autópálya, amire azonban semmilyen tábla nem figyelmeztet.

Akkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya néhány órán belül kiadott egy cáfolatot, „Nincs csapda az Egér úton” címmel – idézi most fel Wittinghoff. Úgy tűnik, a szaktárca mégis belátta az igazunkat – emeli ki a polgármester–, mivel a napokban több új táblát helyeztek ki a kifogásolt szakaszokon. Wittinghoff szerint ezek azonban olyan kicsik, hogy alig lehet őket észrevenni.


Wittinghoff azt írja, hogy az idén bevezetett megyei matricák nem a szóban forgó megye határa előtti utolsó, hanem a határt követő első lehajtóig érvényesek, mivel azonban fővárosi matrica nincs, vagyis Budapesten belül elvben nem fizetősek az utak, a díjmentességnek a megyehatár utáni első lehajtóig kellene tartania. Ám az M1-M7-es autópálya esetében ez nem így van, és már az Egér úttól fizetni kell, ráadásul egy olyan szakaszon, amelyet nem is az autópálya-kezelő tart fenn, hanem az a fővárosi önkormányzat tulajdona, bevezető út minősítéssel. Szerinte azonban a táblák kihelyezésével nem oldódott meg a fő probléma: továbbra is kell Pest megyei matricát venniük azoknak, akik csak a fővárosban használják az autópálya bevezető szakaszát, és a határt követő első lehetséges alkalommal, a budaörsi benzinkútnál lehajtanak. A polgármester így továbbra is azt követeli, hogy a budaörsi benzinkútig lehessen ingyenesen használni az M1-M7-es autópályát.