Öt hét múlva választ Európa - lemaradnak a szocialisták

Fotó: Europress/AFP/Frederick Florin / Europress/AFP/Frederick Florin

-

A szerdán közzétett friss közvélemény-kutatási eredmények szerint az Európai Néppárt az elmúlt hetekben átvette a vezetést az európai szocialistáktól, a május végi európai parlamenti választás előtt.


A két héttel ezelőtt publikált eredmények még teljes mandátum-egyenlőséget mutattak a korábban vezető szocialisták és a jobbközép, konzervatív európai pártcsalád, a Néppárt között. Ezek szerint mindkét nagy politikai erő 212-212 mandátumot kapott volna. A szerdán közétett legújabb állás szerint viszont a néppárt 222, a balközép pedig 209 mandátumot szerezne a parlamentben. A liberálisok támogatottsága is csökkent, a két héttel ezelőtti prognózis a mostani 85 helyett 62, a mai pedig már csak 60 helyet jósol számukra. A felmérés annyiban torzít, hogy a jelenlegi képviselőcsoportokra vetíti le a felmérések eredményét, holott korántsem biztos, hogy a választások után ugyanezek a csoportok alakulnak újra, és nem jönnek létre új frakciók. A felmérések szerint ugyanis a két nagy párt után a legnagyobb csapatot azok a képviselők adhatják, akik most a függetlenek soraiban foglalnak helyet.


Az Európai Parlament Brüsszelben székel, de havi egyszeri plenáris üléseit Strasbourgban tartja.


A tagállamokra vetített adatok között Magyarországra vonatkozóan az összesítés az Ipsos március közepén végzett kutatásának adatait tartalmazza, és annyiban torzít, hogy az országgyűlési választásokon listát állító erőket rangsorolja lehetséges EP-mandátumaik alapján, ugyanakkor a baloldali összefogás nem közös EP-listával indul. Ezek alapján a Fidesz-KDNP a voksok 44,4 százalékára számíthat, amely 10 mandátumot jelentene számára az Európai Parlamentben, az országgyűlési választásokon közös listát állító ötpárti baloldali összefogás a szavazatok 25,9 százalékával 5 képviselőt juttathatna az uniós parlamentbe, és ugyanennyi mandátumot szerezhet a Jobbik is 20,5 százalékos eredményével. A magyar pártok közül a felmérés szerint még az LMP lépheti át az öt százalékos küszöböt, és küldhet egy képviselőt a parlamentbe.Az Európai Parlament 751 képviselőjét közvetlenül az európai polgárok választják; mindenki otthon, a saját országában szavaz a pártok listájára, arányos választási rendszerben. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 22-ig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél. Az EP-választásokat május 22-25 között tartják. Minden tagországnak meghatározott számú képviselői helye van, népességétől függően, Magyarországnak például 21. Viszonyításképpen: a legtöbb hellyel, 96-tal Németország rendelkezik, a legkevesebb pedig Máltának, Ciprusnak, Luxemburgnak és Észtországnak jut, ők hat képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. A megválasztott képviselők nyolc nagy európai pártcsaládba tömörülnek, a 2009-2014-es parlamenti ciklusban a néppártiak, a szocialisták, valamint a liberálisok alkothatták a legnagyobb frakciót.