Öt halott egy helikopteres szerencsétlenségben - frissítve

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd / MTI / Koszticsák Szilárd

-

Lezuhant a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egyik helikoptere szombaton Afganisztánban, a fedélzetén tartózkodó öt NATO-katona meghalt. A britek szombat este megerősítették azokat az információkat, melyek szerint a gép brit volt.


A brit védelmi minisztérium nem nyilatkozott ugyanakkor a gépen tartózkodó emberek nemzetiségéről. Ha az áldozatok valamennyien britek voltak, ez a Londont közvetlenül érintő legsúlyosabb afganisztáni incidens 2006 óta, amikor egy Nimrod MR2 típusú repülőgép zuhant le 14 brit katonával. Az ISAF közleménye szerint még vizsgálják a déli Kandahár tartományban történteket. Egy helyi tisztviselő az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy műszaki probléma okozhatta a balesetet. Az afgán kormány ellen fegyveresen lázadó tálibok viszont azt jelezték, hogy ők lőtték le a helikoptert.  


Helikopteres halálesetek Afganisztánban

Az országból az év végéig várhatóan teljesen kivonuló nemzetközi erők soraiban idén ez volt a legnagyobb veszteség egyetlen nap alatt. A nemzetközi beavatkozás 2001-es kezdete óta több mint 3400 külföldi katona halt meg Afganisztánban. A BBC az esethez kapcsolódva azt írja, tavaly decemberben történt a legutóbbi helikopteres haláleset: akkor hét amerikai és négy afgán vesztette életét. Sokkal súlyosabb veszteség volt a NATO-erők számára viszont az, ami 2011 augusztusában történt. Akkor az afgán főváros, Kabul közelében a tálibok lelőttek egy amerikai helikoptert. A merényletben harminc amerikai és nyolc afgán halt meg. Ez volt az amerikaiak számára a legnagyobb veszteséggel járó támadás az afganisztáni NATO-szerepvállalás óta.