Öt gyerek életét menthette meg szerveivel a balesetben elhunyt kisfiú

-

Szombaton nyilvánították agyhalottnak egy baleset sérültjét, egy hétéves kisfiút. A gyerek szerveit még aznap éjjel, sürgősséggel külföldre szállították, öt különböző gyerek életét menthette meg ezzel.


A kisfiú szombat éjjel halt meg a Debreceni Klinikán, miután előző pénteken autóbalesetet szenvedett – számolt be az esetről az RTL Klub híradója. Az autót a gyerek édesanyja vezette.


A mentősök újraélesztették a kisfiút, és egy ideig hittek a felépülésében, de az állapota rosszabbra fordult, végül szombat éjjel az orvosok megállapították az agyhalált. A szülők a szervadományozás mellett döntöttek.

A gyereket vasárnap hajnalban operálták meg a klinika orvosai, valamint az Európai Transzplantációs Központ által küldött orvoscsoport. A veséit, a máját és a szívét is kivették. A műtét miatt kinyittatták az éjszakánként zárva tartó debreceni repülőteret is, hogy fogadni tudja a transzplantációs orvoscsapatot, valamint hogy a szerveket el tudják küldeni.

A gép vasárnap reggel 7 órakor szállt fel. A Berlinbe szállított szervek egyikét Németországban használták fel, a többi Európa más országaiba került, a közös európai transzplantációs listának megfelelően.