Öt év tárgyalás után ítélték el a diktatúra vezetőit

Forrás: AFP / LEO LA VALLE

-

Az argentin rémuralomnak 30 ezer áldozata volt.


Életfogytiglani börtönt szabtak ki 29 egykori argentin katonatisztre a katonai diktatúra idején, 1976-83 között elkövetett emberiesség elleni bűntettekért. Az elítéltek között van a "halál szőke angyalaként" hírhedtté vált Alfredo Astiz, Jorge "Tigris" Acosta és az egykor Serpico néven emlegetett Ricardo Cavallo. Ők a már korábban kapott életfogytiglani szabadságvesztésüket töltik. Az öt éve kezdődött perben 52 volt katona és titkosszolgálati ügynök, valamint néhány civil ült a vádlottak padján.

A bíróság csaknem 800 tanút hallgatott meg a haditengerészet egykori műszaki iskoláján (ESMA) történt eseményekről, ahol a börtönné és kínzóközponttá alakított épületekben illegálisan tartották fogva, kínozták és gyilkolták meg a diktatúra ellenzékét. Emberi jogi csoportok szerint mintegy 5000 ember vetettek az ESMA börtöneibe, és a foglyok közül alig 250-en élték túl a megpróbáltatásokat.

Tizenkilenc vádlottat 8-25 év börtönre ítéltek. Hat embert mentettek fel, köztük Juan Alemannt, a diktatúra egyik pénzügyminiszterét, és annak a néhány civilnek az egyikét, akiket a jogsértések kitervelésével vádoltak.

A vádak részét most először képezték a haláljáratok, amikor repülőgépekről élve dobtak foglyokat a tengerbe a Río de la Plata öbölben. Az ESMA-ban született gyermekeket elvették szüleiktől és katonacsaládok fogadták örökbe, megfosztva őket személyazonosságuktól.

Az argentin igazságszolgáltatás 2011-ben már kiszabott életfogytiglani büntetéseket 16 egykori katonatisztre az ESMA-ban elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekért. A hét évig tartó katonai diktatúra idején becslések szerint mintegy 30 ezer embert öltek meg.