Öt év börtönre ítéltek egy bolgár embercsempészt Ausztriában

-

A bolgár férfi 20 menekültet szállított, mikor a rendőrök rajtaütöttek. Öt év letöltendő börtönt kapott, nem jogerősen.


A 41 éves elkövetőt 2015. augusztus 23-án fogták el a rendőrök a felső-ausztriai Enns település közelében lévő A1-es autópályaszakaszon. A férfi kezdetben tagadta, hogy elmenekült volna a rendőri ellenőrzés elől és azt sem ismerte be, hogy később az elfogás során is ellenállt. Az ügyészség ismertetése szerint miután a rendőrök megállították, gázt adott és kétszer a rendőrségi autóba rohant. Több kilométer után tudták csak megállítani, amikor kiugrott a járműből és gyalog elmenekült. Az akció közben egy rendőrnek eltört a csigolyája.

A férfi később részletes vallomást tett, elnézést kért tetteiért és azt sem tagadta, hogy embercsempészként dolgozott. A menekültek szállításáért fejenként 250 eurót kapott.

Amikor a rendőrök augusztusban rajtaütötték, a több mint hat négyzetméter nagyságú levegőtlen kocsi rakodóterében 20 szíriai, iráni és afgán ember utazott. Az autót átvizsgáló rendőrök vallomása szerint „fojtó és meleg levegő” áramlott ki a raktérből, amikor kinyitották a hátsó ajtót.

A tizenhétszeresen büntetett előéletű férfi azt állította, hogy a kisbusz hátsó ajtaját nem zárta be, hanem mintegy 15 centiméteres rést hagyott rajta és az út közben néha megállt, amikor kopogással jeleztek neki a raktérből. A férfit Bulgáriában hatszor ítélték el jogosítvány nélküli vezetés miatt.

A férfi egy korábbi vallomása szerint tagja volt annak az elkövetői csoportnak, amely a 71 menekült halálával járó tragédiáért felelős. A zárt rakterű kocsi Magyarországról indult, ám a bezsúfolt menekültek - köztük több gyerek - Ausztria felé megfulladt. A kocsit Ausztriában, az A4-es autópályán találták meg.

A férfi azt állította, várandós feleségét és fiát elrabolták, szabadulásuk érdekében kényszerült arra, hogy menekülteket szállítson Magyarországról Németországba. Állítása szerint maga is súlyos beteg.

A férfit hivatalos személy elleni erőszak, testi sértés és mások testi épségének veszélyeztetése miatt mondták bűnösnek, öt évre ítélték. A döntés nem jogerős.