Öt és fél óráig sétált az űrben két orosz kozmonauta

Fotó: MTI/MTVA / -------------------

-

Sikeres „űrsétát" hajtott végre két orosz kozmonauta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) körül közép-európai idő szerint hétfőn éjjel. Gennagyij Padalka és Mihail Kornyijenko felszerelt az ISS-re néhány újabb eszközt, megtisztította az egyik modul ablakait, és ellenőrizte az űrállomás külső felületeit.


A munkát ráadásul a tervezettnél hamarabb is fejezték be : öt és fél órán át lebegtek az űrben.


Padalka, az űrállomás jelenlegi parancsnoka és Kornyijenko fedélzeti mérnök egyebek közt lecserélt egy távközlési antennát, megtisztította az orosz Zvezda modul ablakait és fotókat készített annak külső felületéről. A két űrhajós puha fogantyúkat szerelt fel odakinn a további űrséták megkönnyítésére, és begyűjtötte azt a kísérleti mintát, amelyen az űrplazmának az ISS-re gyakorolt hatását fogják vizsgálni.Gennagyij Padalka pályafutásának a tizedik űrsétáját tette. Az 57 éves orosz parancsnok június végére rekorder lett, mert már több mint 800 napot töltött az űrben. Jelenleg ő a világűrben legtöbb időt eltöltő ember.


Kornyijenko amerikai kollégájával, Scott Kellyvel együtt a szokásos fél év helyett csaknem egy évig tartózkodik az ISS-en annak a programnak a keretében, amely a hosszútávú űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatását hivatott tanulmányozni a Mars-misszió előkészítéseként.

A Nemzetközi Űrállomás legénységének többi tagja, Kelly és Kjell Lindgren amerikai asztronauták, az orosz Oleg Kononenko, valamint Kimija Jui japán űrhajós hétfőn belülről figyelték Padalka és Kornyijenko külső munkáját. Ez az a társaság egyébként, aminek a tagjai először kóstolták meg az űrállomáson termesztett vörös salátának a leveleit. A vörös saláta egy fontos kísérlet része: a súlytalanság körülményei közötti növénytermesztés lehetőségeit tanulmányozzák rajta.


Jó étvágyat hozzá