Öt és fél milliárdért kelt el egy Rodin-szobor

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

Rekordáron, 20,4 millió dollárért (5,6 milliárd forintért) vásárolta meg egy gyűjtő Auguste Rodin Örök tavasz című márványszobrát a Sotheby's hétfői New York-i impresszionista és modern művészeti árverésén, amelynek összbevétele azonban elmaradt a tervezettől.


A francia szobrász 1901 és 1903 között faragta ki egyetlen darab márványból az Örök tavasz című művét. A szobor egymást szenvedélyesen átölelő szerelmespárt ábrázol. Művészettörténészek szerint a téma tíz feldolgozása közül ez lehetett az ötödik.

Rodin korábbi aukciós rekordját az Írisz, az istenek hírnöke című alkotásért egy februári aukción kifizetett 16,6 millió dollár (4,6 milliárd forint) tartotta. A bronzszobor korábban Sylvester Stallone gyűjteményébe tartozott.


Rodin Örök tavasz című szobra rekordáron kelt el


A hétfői árverési napon 62 alkotásra lehetett licitálni. Paul Signac The Port Houses Saint-Tropez című tájképe 10,7 millió dollárért (2,96 milliárd forintért) kelt el, ami nagyjából megegyezett az előzetes, 8-12 millió dolláros becsléssel.

A pointillista festészet egyik fontos alkotásának tartott kép Saint-Tropez francia tengerparti várost ábrázolja, 1882-ben. Ekkor látogatott el először a neoimpresszionista mester a városba, ahová később gyakran visszatért.

A festmény csaknem 60 évig egy család birtokában volt: 1958-ban John Langeloth Loeb Jr. szülei vásárolták meg. Loeb Jr. később az Egyesült Államok nagykövete volt Dániában.

A Sotheby's aukcióján a fauve-ok (vadak) csoportjához tartozó Maurice de Vlaminck 1905-ből származó Sous-bois című alkotásáért 16,4 millió dollárt (4,5 milliárd forintot) fizetett egy vásárló. A fauvizmus, amelynek követői erős színekkel, leegyszerűsített formákkal ábrázolták érzelmeiket, rövid ideig tartott. 2010 óta csupán négy jelentős fauve-festmény tűnt fel árverésen.A hétfői aukción Claude Monet egy korai, feleségéről, Camille-ról festett portréja 49,4 millió dollárt (13,7 milliárd forintot) ért egy licitálónak.

Az árverés összbevétele a nap végén 144,4 millió dollárra (40 milliárd forintra) rúgott, ami jócskán elmaradt az előzetesen becsült 165 millió dollártól (45,7 milliárd forinttól). A 62 tétel egyharmada ugyanis nem talált gazdára.

A Sotheby's szerdán kortárs műalkotásokat kínál eladásra: egyebek mellett Andy Warhol egy önarcképére és Cy Twombly Blackboard-sorozatának egy kék vásznára lehet majd licitálni.