Öt dolog a magyar úszók felejthetetlen Eb-jéről

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A magyar úszás legsikeresebb vizes Eb-je érmeket, meglepetéseket, és nagy felismeréseket hozott. Íme az öt legfontosabb észrevétel!


A tíz arany-, négy ezüst és öt bronzérmet hozó londoni vizes Eb-n a magyar csapat még a négy évvel ezelőtti debreceni szereplését is felülmúlta. Rendkívül sűrű napokon vagyunk túl, ezért kiemeltük az Eb legfontosabb tanulságait, amelyeket bő két hónappal Rió előtt különösen élvezetes boncolgatni.


1. Senki sem számított Kapásra

Arra valószínűleg Kapás Boglárka sem számított, hogy ő lesz a Hosszú Katinkát és Cseh Lászlót felvonultató magyar csapat (a négy aranyat és egy ezüstöt nyerű Hosszú Katinka mögött) második legeredményesebb tagja. Az UTE 23 éves úszója 400, 800 és 1500 gyorson, valamint a 4x200-as gyorsváltó tagjaként lett Európa-bajnok. Mindhárom egyéni számában leiskolázta a mezőnyt, a Swimmingworld szaklap külön videóval emlékezett meg a teljesítményéről.

Kapás olimpiai és vb-érmes ellenfeleket (Jazmin Carlin, Mireia Belmonte) vert meg, miközben 400-on féltávnál, 800-on és 1500-on pedig már jóval korábban állva hagyta a mezőnyt. Négyszázon a 4:03.37-es idejével Hosszú Katinka országos csúcsából faragott le közel két másodpercet, és 1500-on is csak három másodperccel maradt el az egyéni rekordjától.


Jól mutat Kapás Boglárka londoni gyűjteménye


"Nem tudom, honnan volt bennem ennyi erő – mondta az 1500 döntője után az M4-nek. – A 800 után másnap elég gyorsan jött az 1500, aggódtam is, hogy fogom-e majd bírni, de úgy látszik, bírtam. Soha nem voltam még ilyen energiadús. Sokat fejlődött az állóképességem, bebizonyítottam, hogy végig tudok tartani egy erős iramot is, ami mindenféleképpen jó jel az olimpiára. Nagyon nehéz jutottam el odáig, hogy bízzak magamban, de most először úgy álltam oda a rajthoz, hogy tudtam mit akarok csinálni, és azt sikerült is tökéletesen végrehajtanom."

Kapás szerint a jó eredményekhez köze van decemberi klubváltásának, amikor a BVSC-ből Újpestre igazolt, és az új edzők, és az új módszerek hozták ki belőle ezt az eredményt.

Az olimpián nincs 1500, csak 400 és 800, és mindkét távon az amerikai Katie Ledecky az egyértelmű esélyes. Nem csak világbajnok (800-on olimpiai címvédő is), de mindkét távon ő tartja a világcsúcsot is. Kapás ugyanakkor Rióban inkább 400-on lehet ellenfele Ledeckynek, miután 800-on még tizennégy másodpercre van a világcsúcsától.


2. Cseh László, a Joker

A tavalyi kazanyi vébén három érmet szerző Cseh László újabb virágkorát éli. Edzőjével, Plagányi Zsolttal tökéletes az összhang, a 30 éves úszó hátborzongató tudatossággal készül az olimpiára. Az Eb előtt azt kérte, hogy úgy állítsák össze az edzéstervet, hogy közel a csúcsformájához tudjon versenyezni. Cseh tükörsimán nyert a fő számában, 200 pillangón: két és fél másodpercet vert a mezőnyre, csak két tizedre maradt el a saját Európa-csúcsától.


Nem csak szerintünk volt jó Cseh László


„Néhány apróság még hiányzott az Európa-csúcshoz, még bőven messze vagyok a csúcsformától. Ha ilyen állapotban érkeznék Rióba, azzal nagyon elégedetlen lennék" – nyilatkozta a szövetség Facebook-oldalán az úszás után.

Száz pillangón szorosabb volt a verseny, de a négytizedes különbség ezen a távon elég tekintélyes, a 50:86-os ideje pedig egy másodpercre van Michael Phelps világcsúcsától. Végig látszott rajta, hogy kirobbanó erőben van – Európában biztos, de talán a világon senki sem tud olyan utolsó 50-et menni, mint ő –, és önbizalomnak sincs híján.

Az 50 pillangón begyűjtött bravúrezüst megmutatta, hogy hihetetlenül gyors, amit pedig az utolsó napon művelt a 4x100-as vegyes váltóban, azt tényleg csak a legnagyobbak tudják: utolsó helyen vette, másodikon adta át a stafétát, így lett végül bronzérmes a magyar váltó.


A verseny előtt azt mondtuk, hogy két váltónak van Jolly Jokere. A briteknek Adam Peaty, nekünk pedig Cseh Laci

– mondta róla teljesen jogosan a váltó bronzérme után Financsek Gábor.


3. Az Eb legjobb nyilatkozata

Szilágyi Liliána boldogságban úszó nyilatkozata (percekkel azok után, hogy egyetlen századdal lemaradt a 200 méter pillangó aranyérméről) az Eb egyik nagy pillanata volt. Amikor a többség egy letört, a biztosnak hitt aranyérem elvesztése miatt kesergő úszóra számított, jött Szilágyi, akiből csak úgy áradt a megkönnyebbülés és a boldogság:„Nem érdekel az egy század, ez benne van a versenysportban. Három hónappal ezelőtt még abba akartam hagyni az egészet. (...) Életemben először magam miatt csináltam végig egy versenyt, mint Szilágyi Liliána, nem pedig, mint valakinek a lánya, meg az unokája vagyok” – mondta egyebek mellett, célozva a mindennapjaira eddig nyomasztóan ható sportcsaládra, Gyarmati Dezső nagypapára és Szilágyi Zoltán apukára.

Az Eb-ezüstöt érő 2:07.24-es ideje fél másodperccel jobb, mint a kazanyi vb-döntőben hatodik helyet érő eredménye. 19 évesen már a második olimpiájára készül, azaz nem lesz neki újdonság a riói felhajtás, ahogy már a mezőnyt is jól ismeri. Kiegyensúlyozott, koncentrált és nyugodt felkészüléssel bőven van benne annyi, amivel akár a dobogót is megcélozhatja.


4. Fontos lett a váltó!

Már a győri országos bajnokságon is kiemelt szerepet kaptak a váltók. A szakmában nagyon akarták, hogy a férfi 4x200-as gyors- és 4x100-as vegyes-, valamint a női 4x200-as gyorsváltó is ott lehessen Rióban. Ezúttal minden egység minden tagja százszázalékosan odatette magát, amihez nagyon kellett, hogy összhang legyen a csapattagok közt, és a medencén kívül is jóban legyenek.


Financsek Gábor; Cseh László; Balog Gábor; Bohus Richárd

A 4x100-as vegyesváltó: Bohus, Cseh, Balog, Financsek


A Telegdy Ádám, Kis Gergő, Bernek Péter, Kozma Dominik négyes 7:12.46-os ideje a legjobb a még nem kvalifikált nemzetek közül. A döntőben ugyan már nem sikerült javítani az időn, de a csapat így is Rióban érezheti magát, ahová már nem közvetlenül munkából, hanem „élesre állítva” mennek a versenyzők.

Ugyanez vonatkozik a női 4x200-as gyorsváltóra is, amely láthatóan rátalált az ideális összeállításra: Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka.

Hosszú már az élről indult az utolsó kétszázra, és még növelte is az előnyt, majd kijelentette: „Ez messze a legkedvesebb érmem ezen az Európa-bajnokságon!”

A 7:51.63-as idő ugyan nem falrengető, de azért a kazanyi vb-döntőben ez a hetedik helyre lett volna elég. És úgy látszik, hogy a lányoknál is megvan az ideális csapat.


Ennél nincs jobb érzés, 2010 után újra megnyerni ezt a számot. Soha nem gondoltam volna, hogy ez összejöhet, úgyhogy nagyon-nagyon köszi, lányok!

– ezt pedig Verrasztó Evelyn mondta a döntő után.

A férfi 4x100-as vegyes váltó a legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol a lelküket kiúszták a fiúk a bronzéremért. És a Balog Gábor, Financsek Gábor, Cseh László, Bohus Richárd négyes még nem is a legerősebb, hiszen mellen ott van Gyurta Dániel, és gyorson is van alternatíva – az egyébként nagyon jó benyomást keltő – Bohus mellett.


5. Van sprinterünk

Ami eddig nem nagyon volt jellemző, még európai szinten sem. Százon még remekeltünk, Hosszú Katinka, Cseh László vagy Gyurta Dániel bármikor hozott egy érmet háton, pillangón vagy mellen. Londonban viszont egy hosszon is voltak döntőseink, sőt érmeseink is.


Takács Krisztián

Takács Krisztián klasszis sprinterré várlat, akár már Rióban


Cseh László 50 pillangós ezüstje annyira nem nagy meglepetés, Bohus Richárd 50 hátas második helye már annál inkább. Takács Krisztián hatodik helye 50 gyorson dicséretes (és Bohus is középdöntős volt), különösen úgy, hogy elmondása szerint messze nem volt hibátlan az úszása.


Az olimpián csak az 50 gyors szerepel a programban, és Takácsban benne van a lehetőség, hogy egy 21:90 körüli idővel akár a döntőbe is beússza magát. Nem a legfontosabb számok az ötvenesek, de nagyon jó reklámhordozói a sportágnak, ráadásul a százas váltók esetében magabiztosságot ad, ha világszinten jegyzett sprinter(ek) van(nak) a csapatban.