Osztrák pénzügyminiszter: a görögöknek előbb az Unióból kell kilépniük

Fotó: MTI/AP / Jannisz Papanikosz

-

Jörg Schelling, az osztrák pénzügyminiszter szerint Görögország csak úgy léphet ki az euróövezetből, ha először elhagyja az Európai Uniót.


Jörg Schelling a Die Presse német napilap vasárnapi számában azt nyilatkozta, hogy Athén kilépése az euróövezetből „jelen pillanatban elkerülhetetlennek látszik". Technikailag erre azonban csak úgy kerülhet sor, ha Görögország először az Európai Unióból történő kilépését kéri, és ehhez megkapja a jóváhagyást a tagországoktól - tette hozzá.


Az osztrák pénzügyminiszter megjegyezte: az esetleges kilépés Görögországnak jobban fog fájni, mint a többi euróövezeti országnak.

Az euróövezeti országok és Görögország között szombaton szakadtak meg a tárgyalások, miután a görög miniszterelnök bejelentette, hogy népszavazásra teszi fel a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodás kérdését. Az euróövezeti régióban különösen nagy nemtetszést váltott ki a görög kormányfőnek az a javaslata, hogy a szavazók utasítsák el a megállapodást. Ennek ellenére a görög parlament megszavazta a referendumot.