Osztrák külügyminiszter: Kell a kerítés, de hívják inkább "rács"-nak

-

A konzervatív Osztrák Néppártot képviselő Sebastian Kurz szerint a szlovén–osztrák határon létesítendő kerítésre az unió külső határain lévő állapotok miatt van szükség, és hónapokkal korábban már ő maga is felvetette ennek lehetőségét. Azt is mondta: arról nem szeretne vitatkozni, hogy miképpen nevezzék ezt a létesítményt, amelyet szerinte akár „rácsnak” is lehetne hívni.


Ausztria már nemcsak transzfer-, hanem célország is lett. Lakosságszámához viszonyítva már sokkal inkább érintett a menekülthelyzetben, mint Németország – mondta az ugyancsak néppárti belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner egy Salzburgban tartott menekültügyi konferencián.

Idén év eleje óta már 63 menedékkérelmet adtak be, jelenleg 60 ezer 500 menekült jogosult alapellátásra Ausztriában.

Összesen négyezren töltötték a szerda éjszakát a spielfeldi határnál, és csütörtök délelőtt 3300-an várakoztak a határnál, ahol 17, a hadsereg által biztosított és 45 magántársasági busz állt a menekültek rendelkezésére. Csütörtökön a kora esti órákban 3500-an voltak Spielfeldnél, a szomszédos Bad Radkersburgnál pedig mintegy 800-an. Délután Grazból egy vonat indult el 450 fővel, este még egy szerelvényt indítanak a városból Felső-Ausztria irányába.

Csütörtökön sátrakat kezdtek el építeni a menekülteknek a német–osztrák határnál. Az első fűthető, csaknem ezer fő befogadására alkalmas sátrat Kollerschlag településnél fogják felállítani. További sátrakat terveznek a Schärding és Braunau településeknél található határátkelőkhöz is.