Osztrák kormányválság – Sebastian Kurz az ÖVP új elnöke

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A külügyminiszter és a kancellár is úgy véli, még idén ősszel előre hozott választás lesz Ausztriában.


Sebastian Kurz külügyminisztert választotta a kisebbik kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetése a konzervatív párt új elnökének vasárnap este. Kurz szerint a pártvezetés egyhangúlag döntött mellette, és határoztak a párt megújulásáról is. Kurz hétfőn találkozik Christian Kern osztrák kancellárral és javasolni fogja az előre hozott választás megtartását. A külügyminiszter szerint a választásokat 2018 ősze helyett, idén kora ősszel rendezhetnék.

A héten lemondott Reinhold Mitterlehner alkancellár, az ÖVP elnöke. Az alkancellár ról a pártülésen nem hoztak döntést.

Kern kancellár is úgy véli, hogy még az idén előrehozott választás lesz. A kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke azt mondta, tovább kívánja kormányozni az országot, hogy az utolsó hónapokban még megvalósítsa a kormányprogramot. Ám a kisebbségi kormányzást nem tekinti életképes opciónak.

A kancellár szerint a két, koalícióban kormányzó párt között vége az együttműködésnek. "Nem szabad úgy tenni, mintha ezt nem akarnánk tudomásul venni" – mondta Kern. "Ausztriát nem fogom a káoszba taszítani" – válaszolta a kérdésre, hogy a néppárti miniszterek elbocsátását kéri-e az államfőtől. Szerinte egyeztetésre van szükség, melyik miniszter akar a kormányban maradni. Ám amennyiben az ÖVP reformokat akar, akkor az SPÖ mellé áll. "Következetesen dolgozzuk végig a nyarat és azután foglalkozzanak a választási kampánnyal."

A kancellár szerint az SPÖ taktikai okokból már több alkalommal felmondhatta volna a koalíciós kormányzást, azonban ezt az ország iránti felelősségvállalása miatt nem tette. Az utóbbi időben az SPÖ is biztosan követett el hibákat – mondta Kern, aki arról nem akart nyilatkozni, szívesen lenne-e tagja egy jövőbeni szociáldemokrata és néppárti koalíciós kormánynak. Az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) való kormányzást azonban nem tekinti kívánatosnak. Kern számára az ÖVP, a Zöldek és a liberális Neos az elsődleges tárgyalópartner.