Ösztöndíjjal emeli a kormány a rezidensek fizetését

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Balázs Attila

-

Február harmadikáig lehet pályázni a bővített rezidenstámogatási programra. Az ösztöndíjasok szakmai területtől függően havi 100-200 ezer forintban részesülhetnek, a hálapénzre viszont nemet kell mondaniuk.


A tavaly elindított programra minden olyan szakorvos- és fogszakorvosjelölt pályázhat, aki hiányszakmának minősülő területen dolgozik. Ez országosan 14 szakterületet jelent az érsebészettől a transzfuziológián át a fül-orr-gégegyógyászatig, Budapesten pedig kilenc területet. A listát az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ oldalán tették közzé.

Nógrád megyében pedig minden orvosi terület hiányszakmának számít. Hasonló a helyzet a hatvani Albert Schweizer Kórházban, a bajai Szent Rókus Kórházban, a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban, az ajkai Magyar Imre Kórházban, az egri Markhoz Ferenc Oktatókórházban, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban, a ceglédi Toldy Ferenc kórházban, valamint az orosházi és a zalaegerszegi kórházakban.


Nemet kell mondaniuk a hálapénzre

A rezidensek Magyarországon tartására számos ösztöndíjat is indítottak. Az üres házi gyermekorvosi körzetek betöltéséért nettó százezer forintos pluszpénzt, sürgősségi helyek elfoglalásáért kétszázezer forintos kiegészítést lehet kapni.

Az idei költségvetésben 1,8 milliárd forint van elkülönítve ezekre az ösztöndíjakra, amely az egészségügyi államtitkárság szerint szerint lehetővé teszi, hogy minden, az előző évben végzett fiatal orvos részesülhessen a támogatásban. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy az ösztöndíj idejére hazai állami vagy katonai finanszírozású kórházban vállalnak munkát, valamint hogy ez idő alatt nem fogadnak el hálapénzt.