Ösztöndíjat neveznek el a két, élő adásban lelőtt amerikai tévésről

-

Az amerikai elnök is megszólalt az ügyben, azt mondta, „ideje ismét elgondolkodnunk azon, hogyan csökkenthetnénk a fegyveres erőszakot”.


Ösztöndíjakat indít a két, élő adásban lelőtt televíziós alma materében a WDBJ7 tévécsatorna. Ezt Kelly Zuber, a WDBJ7 hírigazgatója jelentette be Roanoke-ban.

A 24 éves riporternő, Alison Parker a James Madison Egyetemen, a 27 éves Adam Ward pedig a Virginiai Műszaki Egyetemen végzett. A tévécsatorna a CBS hálózat beszállítója.

Parker és Ward előtt kollégák és tévénézők rótták le kegyeletüket, a televízió épületénél virágokat és léggömböket helyeztek el.

A riportert és az operatőrt egy volt kollégájuk, a 41 éves Vester L. Flanagan lőtte le egy szerda reggeli élő adás közben. A Bryce Williams újságírói nevet használó volt riporter, akit két éve bocsátottak el a WDBJ-től, legkevesebb 15 lövést adott le. Megsebesült az interjúalany, Vicki Gardner, a helyi kereskedelmi kamara vezetője is. Őt megműtötték, állapota stabil.

A volt riporter egy autós üldözést követően, az I-66-os autópálya közelében fegyverével öngyilkosságot követett el.

Flanagan hónapok óta készült a gyilkosságra.

Korábban több kollégájára tett panaszt az Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottságánál állítólagos rasszista kijelentéseik miatt, de vádjait nem sikerült bizonyítania. Jeffrey Marks, a csatorna elnök-vezérigazgatója szerint a volt riporter kereste a konfliktust, és nehéz volt vele együtt dolgozni.

Barack Obama elnök a két televíziós meggyilkolásával kapcsolatban kedden kijelentette: „Ideje ismét elgondolkodnunk azon, hogyan csökkenthetnénk a fegyveres erőszakot.”