Ősztől egyetlen nagy trafikellátó lesz

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A trafikellátási jogokat elnyerő BAT Pécsi Dohánygyár és a Tabán Trafik egyesülése nemzetstratégiai jelentőségű – áll egy friss kormányrendeletben.


Csütörtökön még úgy nézett ki, hogy két cég, a BAT Pécsi Dohánygyár és a Tabán Trafik lesz az, amelyik idén november 1-jétől ellátja dohánnyal a magyarországi dohányboltokat, ám péntekre kiderült, hogy valójában egyetlen társaság kezében lesz ez a piac. A legfrissebb Magyar Közlönyben olvasható, és június 19-én már életbe is lépett kormányrendelet szerint a két társaság összeolvad, ráadásul ez a fúzió „nemzetstratégiai jelentőségű”, vagyis kívül esik a Gazdasági Versenyhivatal hatókörén.

Az évi tízmilliárd forintos profittal kecsegtető üzletből kiszorult piaci szereplők már szerdán jelezték, hogy az unióhoz fordulnak, amiért a kormány pályáztatás nélkül adta oda a koncessziós jogot, pénteken pedig a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) tiltakozott. Szerintük a 400 embert foglalkoztató központi trafikellátó létrehozásával egyidejűleg 1000-1200 ember munkája szűnik meg, „a dolgozók aggódnak a jövőjük miatt”.


A DDDSZ azt írta, megdöbbenve értesült a változásról, és megjegyezték, hogy a dohányforgalmazók nagykereskedelmi egységeit a törvény értelmében novembertől meg kell szüntetni, amivel több száz ember fog az utcára kerülni.

Számításaik szerint a jelenlegi rendszer 1000-1200 olyan értékesítési és logisztikai területen dolgozó és annak támogatásában közreműködő munkavállalót foglalkoztat, akiknek a munkája és családjának megélhetése veszélyben van. „Ebből az ellátó mindösszesen körülbelül 400 embert fog továbbfoglalkoztatni, és ezzel egyidejűleg minimum 600 embert fog utcára tenni. Így a mérleg sajnos erősen negatív” – mondta a a DDDSZ szóvivője a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményére is reflektálva. A tárca ugyanis úgy számolt, hogy a központi dohányellátó az állami bevétel mellett országosan közel 400 új munkahelyet is teremt.


A központi trafikellátó minden hazai dohánytermék-nagykereskedővel köteles lesz szerződést kötni. A nemzeti dohányboltok tulajdonosai a cash&carry (fizess és vidd) raktárakból a havi rendeléstől függetlenül, soron kívül is megvehetik a szükséges dohánytermékeket.