Osztálypénzreformot követelnek a fővárosi szülők

-

A szülők akkor is fizetnek osztálypénzt (óvodában csoportpénzt), ha meghaladja anyagi teherbíró képességüket és nem látják, át, mire fordítják az illegálisan beszedett összeget – tiltakozik az osztálypénz beszedésének jelenlegi gyakorlata ellen a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY).


Az egyesület közleménye szerint az iskolákban gyakorlattá vált az osztálypénz szedése, amely havi 300-1000 forinttól havi 10-20 ezer forintig is terjedhet, és amelyet a szülők elsősorban ballagási ruhák megvételére, az érettségi bankett megszervezésére, a tanároknak szánt ajándékokra tesznek a közösbe.
A FŐSZEGY azonban kiemeli, hogy az iskolák többsége áthárítja a dologi kiadások egy részét (pl., másolópapír, kréta, osztályfestés, tisztasági csomag megvételét) vagy a tanítási időben szervezett ingyenes közoktatási köz-szolgáltatások költségeit is a szülőkre (pl. tanulmányi kirándulás, uszoda és múzeum belépő, erdei iskola, stb.).


A fővárosi szülők szerint ráadásul nem egyszer tapasztalni, hogy a pénzbeszedő pedagógus vagy szülő felszólító levélben követeli az osztályközösség által kényszerűen „megszavazott" havi osztálypénzt, és ha valaki nem tud rendszeresen fizetni, annak megalázó módon nyilvánosságra hozzák a nevét.


Szerintük az osztálypénzzel kapcsolatos ellentmondások kiküszöbölése érdekében megoldás, ha a szülők minden iskolában és óvodában adószámmal és bankszámlával rendelkező Szülői Alapítványt alakítanak. A Szülői Alapítványok „szabályos" pénzforrása lehet például a pályázatírás, szponzorok elérése, a fenntartó által átadott pénzek, a szülők és a pedagógusok önkéntes támogatásai, mondjuk, adójuk 1 százalékával.