Oszlopháború: nemzetközi fórumokhoz fordult a Mahir

-

A Mahir Cityposter Kft. mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa: a főváros jogtalanul távolítja el a hirdetőoszlopait. A cég többek között egy washingtoni és a luxemburgi székhelyű nemzetközi bíróságtól is segítséget kér, de a strasbourgi bíróságot is fontolóra veszi.


Magyar György, a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője azt nyilatkozta az mno.hu-nak, hogy hétfőn megtettek minden szükséges jogi lépést, további pereket indítottak, büntetőfeljelentést tettek, és nemzetközi fórumokhoz fordultak, hogy megvédjék a budapesti hirdetőoszlopokat.

Magyar azt állította, hogy a fővárosi oszloprongálás miatt több magánszemély is feljelentést tett, ő maga pedig ügyvédként önbíráskodás miatt indíttat eljárást az oszlopdöntögető fővárosi hatóságok ellen.

Az ügyvéd a mai beadványában a következőt kérte: tiltsa el a bíróság a fővárost a jogellenes hirdetőoszlop-bontástól, a további károkozástól, és kötelezzék 600 milliós letéti biztosíték megfizetésére. A cég biztosra megy, ugyanis a hazai perindítások mellett a washingtoni választott bírósághoz és a luxemburgi bírósághoz fordul, de Magyar szerint ezek mellett a strasbourgi bíróságot is felkeresik, ha szükséges.

„(...) az általam képviselt cég fele részt német tulajdonosa érvényesíteni kívánja jogait például az Egyesült Államokban, a washingtoni választott bíróságon, és a magyarországi bírósági eljárás közepette a luxemburgi európai bíróságnál (az Európai Unió Bírósága) tesszük meg a szükséges lépéseket. A későbbiekben pedig, ha már kimerítettük a magyar jogi lehetőségeket, a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulunk” – mondta Magyar György a lapnak.


A Simicska Lajos üzletember érdekeltségében álló társaság által megbízott ügyvéd azt is elmondta a lapnak, hogy megkapták az idézést a január 11-re kitűzött tárgyalásra.


A Mahirnek 25 éves szerződése volt a fővárossal, de ezt a fővárosi önkormányzat a fideszes Kocsis Máté kezdeményezésére szeptemberben felmondta. A főváros december 22-én módosította azt a rendeletet is, ami ilyen ügyekben 8 napos türelmi időt írt volna elő. A türelmi idő eltörlése után megkezdődött az oszlopok lebontása, aminek a költségeit – 150 millió forintra becsülik – később számlázzák ki a Mahirnek.

A cég bíróság előtt megtámadta ezt az eljárást, így az önkormányzat és Simicska emberei között az oszlopokért folytatott háború indult az utcákon, a mahiresek védeni kezdték a még álló oszlopaikat, aminek megakadályozása érdekében a főváros a rendőrségtől kért segítséget.