Bohózatba fordult az oszlopháború a belvárosban

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A testükkel védték meg a Mahir biztonsági őrei Simicska Lajos hirdetőoszlopait a Budapest Közút Zrt. embereitől, akik az elhúzódó patthelyzet végén letettek az oszlop lebontásától. A Podmaniczky utcában pedig csak félig sikerült kidönteni egy oszlopot, mert nem tudták kihúzni a földből, így az balesetveszélyessé vált. A Mahir munkatársai ajánlották fel, hogy rendberakják, majd ezt meg is tették.


A fővárosi Budapest Közút Zrt. emberei a Révai és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkánál akartak lebontani egy Mahir-hirdetőoszlopot egy daruskocsi segítségével, a Mahir munkatársai azonban megakadályozták őket ebben kedd délután.Tudósítónk a helyszínről arról számolt be, hogy a fővárosi cég munkatársai előbb narancssárga bójákkal kerítették körbe az oszlopot, majd szerették volna le is dönteni, de ezt nem tehették meg, mert Simicska Lajos cége, a Mahir emberei körülállták a hirdetőoszlopot, és négy biztonsági őr védte azt. Tőlük kicsit távolabb álldogáltak a bontásra kirendelt cég munkatársai, öten, és továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a munkát elvégzik.

A Mahir biztonsági őreinek főnöke az odaküldött rendőröktől kért segítséget, hogy megakadályozzák a bontást, arra hivatkozva, hogy önbíráskodás, amit a bontó cég, az Erzsébet-Teher Fuvarozó Kft. emberei tesznek. A rendőrök viszont nem avatkoztak közbe, mert egy polgári peres eljárásról van szó. Később mégis megkérték a Mahir biztonsági őreit, hogy lépjenek hátrébb. A Főváros alkalmazottai ezután körbehevederezték az oszlopot, ekkor azonban a mahirosok képviselője egy „vissza!” kiáltással újra hadrendbe állította embereit, így az oszlop a helyén maradt.

Ezt a csatát tehát kedden a Simicska-sereg nyerte, a bontók végül feladták, a biztonságiak is továbbálltak az Andrássy útra.Az oszlopbontók közben a Podmaniczky utcában próbáltak ledönteni egy másik Mahir-oszlopot, ezt azonban nem tudták kiimádkozni a földből, így csálén állt, és egy darabig a daruskocsi tartotta. Időközben megérkeztek a mahires biztonságiak is, akik vissza akarták állítani az oszlopot. Tudósítónk szerint az volt a probléma, hogy nem vették le az oszlop tetejét, így behorpadt, az oszlopot pedig nem lehetett kiemelni. A mahiresek a helyszínen ígértek segítséget a bontóknak, mert „ők értenek hozzá”. Erre már csak azért is szükség volt, mert a rendőrök közben balesetveszélyesnek ítélték az oszlopot. Végül meg is érkeztek a Mahir szerelői csoport , és stabilizálták az oszlopot.

Úgy tudjuk, közben két Andrássy úti helyszínen is bontani kezdték a védtelenül maradt oszlopokat. Kovács István, a Mahir Cityposter ügyvezető igazgatója kollégánknak azt mondta, riadóláncban értesítik egymást, éppen hol akar oszlopot bontani a főváros, emellett szimpatizánsok és taxisok is szólnak nekik. Eddig mintegy ötvenet sikerült kidöntetnie a fővárosnak, arról azonban nem tud, hogy hova rakták őket. Levélben kérdezik majd meg az önkormányzattól.A Simicska Lajoshoz köthető Mahirrel 2006 szeptemberében kötött 25 éves szerződést a főváros arról, hogy a cég telepíthet és üzemeltethet hirdetőoszlopokat és -táblákat. 2015 végén aztán, amikor már nem volt jó a viszony Simicska és Orbán Viktor között, Budapest különböző indokokkal felmondta a szerződést, és az eredeti állapot visszaállítását kérte. A Mahir jogszerűtlennek nevezte a döntést és nem tett semmit, erre a főváros kezdett bontásba.

A további előzményekről itt és itt olvashat.