Őszintén beszélt Orbán a lehetséges utódjáról

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

A 444 újabb részleteket ismertetett Orbán Viktor tavaszi Bibó Szakkollégiumban elhangzott beszédéből. Itt beszélt arról is, hogy miért nincs nő a kormányában. A mostani cikkben a lehetséges utódjáról, és a Simicskával szembeni háborújáról mondottakat is szemlézték.


A miniszterelnök noha még csak 52 éves, beszélt utódlásáról is: „52 éves leszek hamarosan, szerintem még van egy-két jó évem, pár fekvőtámaszt még le tudok nyomni, de sokat dolgozom azon, hogy megtaláljam”. Nevet nem említett, viszont azt hosszasan sorolta, milyen tulajdonságokat kell birtokolnia:

  1. az első számú, hogy bírja a karaktergyilkossági kísérleteket. Ez szerinte adottság és nem tanulható
  2. hitre, bátorságra, lelkierőre van szüksége, hogy szuverén magyar politikát folytathasson. Ugyanis nagyon erős, és nagy létszámú népek vannak körülöttünk
  3. gógyi és dörzsöltség kell, valamint sok nyelv és az ulti ismerete. Utóbbi azért, mert ott szükség van a döntésképességre, kombinálásra, ki kivel van
  4. viszont nincs szükség komoly szaktudásra egy-egy speciális területről, arra ott vannak a miniszterek. Ami kell, az a határterületeken való mozgás képessége
  5. csak rendes magyar emberekben szabad bízni, „aki nem filozofál azon, hogy van-e olyan, hogy magyar, meg van-e olyan, hogy nemzet, meg van-e olyan, hogy haza".


Mikor jön az utód?

„Amikor úgy érzem majd, hogy nem tudok újat kihozni magamból, nem tudom kijavítani egy-egy hibámat, akkor talán nyugdíjba kell mennem.” Ez még nem jött el, bár az is lehet, hogy előbb eljön a kifutási ideje, mint azt ő gondolná.


De vannak nagyon tehetséges fiatalok, akiknek jó helyen van a szívük, vannak képességeik és lehet belőlük cserebogár.

Mondta a jobboldalról, baloldalon nem lát ilyen fiatalt, csak egy öreget, a korábbi pártelnököt, Hiller Istvánt: „egy nemzeti érzelmű ember. Baloldalról ez nehéz dolog, de benne mocorog valami”.


Simicska

Volt szobatársáról, a szintén bibós Simicska Lajostól való elszakadását a pártfinanszírozással magyarázta. Ugyanis az új jogszabályok alapján a pártok több pénzt kapnak, így már semmilyen gazdasági érdekcsoportra nincs szükségük.


Orbán Viktor rengeteg másról is beszélt, volt ezek között sok meghökkentően őszinte megnyilvánulás, ezekről ebben a cikkünkben olvashat.