Őszig eltarthatnak a két héttel ezelőtti vihar kárelhárítási munkái

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

Legalábbis Budapesten. A kár több mint 200 millió forint lehet.


A fővárosban 400-500 fát döntött ki a július 8-án lecsapó vihar Budapesten, és 1600 növény sérült meg – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Főkert Zrt. vezérigazgatója.


Szabó József hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat ugyan már eljuttatta pályázatát a Belügyminisztérium úgynevezett vis maior keretére, de az előzetes becslés szerinti 200 milliós kár, illetve az elhárításhoz igényelt állami támogatás mértéke még nőhet, és a fapótlás jövőbeni költségének tervét is később készítik el.

Mint elmondta, a Főkert a fővárosi közterület-fenntartó segítségével Budapest több, különösen érintett fasorában, fő- és tömegközlekedési útvonalán befejezte a kárelhárítási munkálatokat. Megtisztították többek között a kispesti Wekerle-telepet, a ferencvárosi Mester és Haller utcát, a józsefvárosi Baross utcát, a Dózsa György utat, valamint számos XVI. kerületi közterületet. Kárelhárítási munkák várnak még rájuk azonban például a Hungária és a Könyves Kálmán körúton, valamint Kőbányán és Óbudán is.

A Népliget jelenleg is le van zárva, és veszélyes, de terveik szerint a park szélső részeit mielőbb megtisztítják és megnyitják. A helyreállítási munkák azonban őszig eltarthatnak – hangsúlyozta a Főkert vezérigazgatója.