Ostobasága miatt törték fel a Snapchatet

Fotó: Fotó: Grant Hutchins CC-BY / Fotó: Grant Hutchins CC-BY

-

Provokálta a hackereket a legnépszerűbb okostelefonos fotós app. Egy hiba javítása helyett azt írták meg az app fejlesztői, hogy miért nem zavarja őket a bug. A hackerek következő érve 4,6 millió felhasználó adatainak kiszivárogtatása volt.


Lassan görög drámát is lehetne írni a Snapchat meghackelésésnek történetéből. Nem elég, hogy a legnépszerűbb fotós mobilapp 4,6 millió felhasználójának adatai kiszivárogtak az internetre. A törést egy olyan hiba tette lehetővé, amire a Snapchatnek többször felhívták a figyelmét, a cég fejlesztői azonban nem tartották komoly veszélyforrásnak.  


A The Verge által megszólaltatott hackerek szerint az akció célja a figyelemfelkeltés volt. Rá akartak mutatni arra, hogy a cég nem tesz meg mindent a felhasználók adatainak védelméért. A kiszivárgott adatokat tartalmazó adatbázist már eltávolították az internetről. A Google Play szoftverbolt szerint az appot utoljára december 28-án, napokkal az adatbázis kikerülése előtt frissítették. A hackerek a Gibson Security álta korábban publikált Snapchat sebezhetőségre építették fel támadásukat. A biztonsági cég azután hozta nyilvánosságra az adatokat, hogy előtte sikertelenül próbálták felvenni a kapcsolatot a céggel. A Gibson Security augusztusban egyszer már megpróbált hibákat küldeni a Snapchatnek, ám akkor sem reagáltak, és a cég állítása szerint a mai napig nem javították azokat.


Nem sietik el a reakciót

Napok teltek el a törés óta, de a Snapchat egyelőre nem reagált a 4,6 milliós adatlopásra, csak a Gibson Security bejegyzésére. A cég hivatalos blogján december 27-i az utolsó bejegyzés, amelyben még arra hivatkoznak, hogy megnehezítették az adatok letöltését. Az írás a SnapchatDB kikerülése után meghaladottnak, sőt kifejezetten kínosnak tűnik.