Össztűz zúdult Oroszországra Szíria miatt

Forrás: Russian Defence Ministry

-

Egy orosz vadászgép megsértette a török légtért. A NATO követeli a szír ellenzék és civilek elleni orosz hadműveletek befejezését. Az USA szerint nem véletlen volt a légtér megsértése.


A török külügyminisztérium bekérette az ankarai orosz nagykövetet, miután egy orosz harci repülőgép szombaton megsértette Törökország légterét a szíriai határnál. A térségben járőröző két török F-16-os vadászbombázó visszafordulásra kényszerítette az orosz gépet.


Moszkva elismerte, hogy a gép „véletlenül” belépett Törökország légterébe, és arról biztosította Ankarát, hogy ez többet nem fog megtörténni – közölte Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn. A török külügyminisztérium felszólította Oroszországot, hogy óvakodjon a határsértések megismétlődésétől, ellenkező esetben „felelős lesz bármilyen nem kívánt incidensért”.

A tárca közleménye szerint Feridun Sinirlioglu török külügyminiszter szombaton felhívta telefonon Szergej Lavrov orosz kollégáját, hogy tolmácsolja neki Ankara ezzel kapcsolatos álláspontját. Sinirlioglu emellett az amerikai, a brit, a francia és az olasz külügyminiszterrel is „megvitatta a helyzetet”, tárgyalni fog továbbá róla az ENSZ-főtitkárral és a német külügy vezetőjével is.


NATO

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elfogadhatatlannak nevezte a határsértést, és annak kapcsán hétfőre összehívta a szövetség politikai döntéshozó szervét, az Észak-atlanti Tanácsot. Stoltenberg ezt azután jelentette be, hogy találkozott a török külügyminiszterrel, s közölte: a NATO elkötelezett Törökország védelme mellett.

Stoltenberg emellett felszólította Oroszországot, hogy azonnal fejezzék be a szír ellenzék és civilek elleni légitámadásokat.


Oroszország magatartása nem járul hozzá a térség biztonságához és stabilitásához

– fogalmazott az észak-atlanti szövetség főtitkára.


USA


Az AFP francia és az AP amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó, magas rangú washingtoni tisztségviselők szerint az Egyesült Államok kormánya úgy véli, az incidens nem véletlen volt, de részleteket nem árultak el.

A Spanyolországban tartózkodó Ashton Carter amerikai védelmi miniszter hétfőn Madridban azt mondta, Washington és a török vezetés egyeztet az ügyben. Egyúttal azzal vádolta Moszkvát, hogy a mérsékelt ellenzéket is bombázza Szíriában, ezzel pedig súlyosbítja a közel-keleti országban négy és fél éve folyó polgárháborút.

Szíriában 41 felkelőcsoport fogott össze, hogy a közel-keleti országoknak és a felkelőcsoportoknak koalícióra kell lépniük „a Szíriát megszálló” és civileket támadó „orosz-iráni szövetség ellen”.


Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Szíriában, és azt állítja, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, illetve más terrorcsoportok állásait támadja. A Nyugat, illetve Rijád és Ankara is azzal vádolja Moszkvát, hogy harci gépei jórészt a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló, általuk támogatott lázadókat veszik célba, és ezzel tovább súlyosbítja a szíriai válságot.