Össztűz zúdul a magyar úszósportra

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

„Felszított, oktondi kampányok” helyett nyugalmat szeretne az új úszókapitány, Hargitay kapitány, aki „a legnagyobb szeretet hangján” szólt Hosszú Katinkáról, mégis elferdítették a szavait.


„Győrben már zajlik az olimpiai kvalifikációs országos bajnokság, Kozma Dominik révén megvan a huszonegyedik egyéni riói kvótánk, egy hónap múlva kezdődik az Európa-bajnokság, egyre közeledik az olimpia, mégis, valóságos össztűz zúdul a magyar úszósportra, ami irdatlan károkat okozhat” – közölte Hargitay András, az úszók új szövetségi kapitánya.

Hargitay a szövetség megfogalmazásában arra reagált így, hogy „újabban homályos doppingvádakat rángattak elő – a nyolcvanas évekből”.


Nerobolra bukkantak

A napokban két olyan, a 80-as évekbeli esetről is írt a sajtó, amikor egy fiatal úszó hazavitte a neki kínált gyógyszer, amelyben a bevizsgálás után Nerobolt találtak. A HVG.hu szerdai cikke szerint akkoriban nyílt titok volt, hogy az élversenyzők egy része kérdés nélkül beszedi az edzője által adott tablettákat. Csikány József, Csikány Csilla apja egy 1988-as könyvben úgy nyilatkozott, hogy miután Nerobol nevű szteroidtartalmú készítményt találtak a lánya által hazavitt tablettákban, szembesítette ezzel a lány edzőjét, Kiss Lászlót, aki úgy reagált: „nincs ebben az egészben semmi különös, mindenki, aki eredményt akar elérni, szedi az anabolikát”.

A másik esetben egy másik, szintén fővárosi klubnál úszó gyermek apja, Gyurán János számolt be ugyanerről a szerről. Gyurán akkoriban a Richter nevű gyógyszercégnél dolgozott, és maga vizsgáltatta ki a lánya által hazavitt gyógyszereket. A család később Kanadába költözött, ahol a lány folytatta az úszást, még újságcikket is találni egy torontói versenyről, amelyet Elizabeth Gyuran néven nyert meg, 16 évesen, elég kalandos körülmények közt.


Magyar úszót még nem kaptak el

„Az még hagyján, hogy a szövetség jelenlegi vezetése egyáltalán nem volt hivatalban, de válogatott magyar úszót pozitív eredmény miatt még soha nem tiltottak el a sportág történetében, azaz teljesen érthetetlen, mi végre kell ezekkel a történetekkel előhozakodni” – folytatta Hargitay, akit a héten neveztek ki a nemierőszak-ügye nyilvánosságra kerülése után lemondott Kiss László utódjának.

„Kiss László ügyét sajnálatosnak tartom, a lemondásával azonban a sportág szempontjából ez a fejezet alighanem lezártnak tekinthető. Mégis, ennek ürügyén újabb és újabb eseteket kreálnak, a szövetséget csak szóban támogató KÉSZ Zrt. ámokfutása az egyik legkirívóbb példa – folytatta Hargitay –, még mindig arról beszélnek, hogy otthagyják a MÚSZ-t, holott egy fillért sem fizettek a szerződésben foglaltak szerint. A jogerős bírói ítélet miatt végül persze eleget tettek a kötelezettségüknek, és a több tízmilliós utalást egy nappal azután teljesítették, hogy közölték, nem támogatják tovább a sportágat.”


Mivel érdemeltük ki?

Hargitay András érthetetlennek tartja a média viszonyulását is: „A legnagyobb szeretet hangján szóltam Hosszú Katinkáról az M4 Sporthétfő című adásában, elmondtam, kívánom neki, hogy ha külön utakon járva is, de eredményesen készüljön fel az olimpiára, és érje el azt, amit mindannyian szívből kívánunk neki – ebből a szempontból másodlagos, hogy beszélünk-e vagy sem. Ehhez képest mindenütt azok a címek harsogtak, hogy Hargitay András nem beszél Hosszú Katinkával.”

Az új kapitány által említett interjút itt találja, egyébként „Az új úszókapitány szerint Kiss László hátat fordíthat a sportnak” címmel.

A legfrissebb nyilatkozatában teljes értetlenséggel fogadja a fentieket: „Őszintén kérdezem: mivel érdemelte ki mindezt a magyar úszósport? Az eredményeivel? A medencében ennél jobban aligha tudnánk teljesíteni, folyamatosan a legjobbak között vagyunk világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon. Netán lehetne ennél többet tenni sportdiplomáciában?”


Támadások házon belülről

Az első magyar úszóvilágbajnok elősorolta a hazánkban eddig rendezett öt Európa-bajnokságot, az idei junior Eb-t, illetve a 2017-es budapesti vizes vb-t és a két évvel későbbi junior vb-t.

Hargitay Gyárfás Tamás tevékenységét is méltatta, mondván „az elnök – aki főszerepet játszott abban, hogy többek között az öt korábbi Eb-t, illetve a világbajnokságokat hazahoztuk Magyarországra – januárban megkapta a nemzetközi szövetség, a FINA legmagasabb kitüntetését, mint aki a legtöbbet tette a világ úszósportjáért. Új uszodák épülnek, a MOB sportági rangsorában folyamatosan az első két hely egyike a miénk, sikeres programok zajlanak, az anyagi háttér végképp alkalmassá tesz bennünket arra, hogy felvegyük a verseny az igazi szuperhatalmakkal – valóban azt várják a sportágért élő-haló emberektől, hogy hónapokkal a létező legfontosabb esemény, az olimpia előtt minden egyes nap a régmúltból előbányászott dolgokkal foglalkozzunk?”

Mindent egybevetve az állatorvosként is praktizáló edző azt mondja, végre magára az úszásra kellene koncentrálnia mindenkinek, még „azoknak is, akik úgy érzik, a sportágban nem kapnak teret, viszont évek óta kampányt folytatnak és naponta próbálják szítani a tüzet, ellentmondásokat próbálnak keresni a vezetői nyilatkozatokban.” Ezzel alighanem Hornyák Viktorra utalt, aki a Facebookon rendre támadja a hazai úszósport vezetőit és egyes szakembereit, korábban többek közt Kiss Lászlót is.


Oktondi kampányok

„Gyárfás Tamás, akinek véleményem szerint vezetői kötelessége volt a lehetőségei szintjén a végletekig kiállni Kiss László mögött, elnézést kért, hogy ha bárkinek is akaratlanul megsértette az erkölcsi érzékét akaratlanul. Nem tagadta, hogy mint a magyar sportban vagy azon kívül is oly sokan, tudott arról, hogy Kiss Lászlónak több mint fél évszázada volt egy ügye, de ugyanúgy mint én, vagy más, annak részleteit nem ismerte” – közölte Hargitay.

„Szeretnénk végre dolgozni, az olimpia évében egy sportágnak nyugalomra van elsősorban szüksége, hiszen minden egyes nap, ami felszított, oktondi kampányok jegyében telik, duplán-triplán üt vissza később, amikor századmásodpercek döntenek a medencében – jelentette ki, majd azzal zárta a sorait a kapitány, hogy „közös érdekünk, hogy a tavaly öt évre bizalmat kapott elnök, akit 122-1-es szavazati aránnyal választottak meg (éppen Hornyák Viktor ellenében - a szerk.), a sportág menedzselését továbbra is a megszokott, magas színvonalon végezze az elnökséggel összhangban, és magam is a válogatottra szeretnék összpontosítani. Megköszönjük, ha ebben végre mind többen és többen támogatnak bennünket.”