Összezavarásra játszik Pistorius ügyvédje

Fotó: Getty Images / István Hajdu

HÁTTÉR

Bűnügyi fényképész és ballisztikai szakértő volt a Pistorius-ügy keddi tárgyalásának két fő meghallgatottja. A barátnőjét lelövő paralimpiai bajnok ezúttal nem lett rosszul a nap során, „csak” sírt, pedig megint előkerült pár fénykép.


Korábban többször előfordult, hogy Oscar Pistorius elhányta magát a tavalyi gyilkosság fotóinak elemzése láttán. Bennie Van Staden bűnügyi fényképész kisebb késéssel érkezett a pretoriai tárgyalóterembe, cserébe hozott magával 16 cédényi felvételt. Barry Roux, a vádlott ügyvédje vette őt kezelésbe, gyakorlatilag szó szerint. A dörzsölt védő kérdései a felvételek elkészültének sorrendjére vonatkoztak, illetve arra, hogy ki és miért mozdította el a képeken szereplő tárgyakat, például a korábban már kiemelt figyelmet kapó krikettütőt. Ha már a krikettnél tartunk, Roux megkérdezte a tanút, krikettezett-e valaha, majd bemutatót tartott a sportágról, ami ellen Gerrie Nel ügyész tiltakozott, mert szerinte kényelmetlen helyzetbe hozta Van Stadent, amit a bírónő el is fogadott. Az ügyvéd taktikájának lényege Bennie Van Staden ellentmondásba keverése volt, és hogy kaotikus képet fessen a helyszínelés körülményeiről, amivel a bizonyítékok tisztaságát és helyszínelés előtti állapotot próbálta kétségbe vonni. A vád csak pár kérdést intézett a tanúhoz, az ügyész arra volt kíváncsi, hogy Van Staden elmozdított-e bármilyen tárgyat a gyilkosság helyszínén – a válasz pedig egy határozott „nem” volt. Ezt követően a dél-afrikai rendőrségnél 19 évet ballisztikai szakértőként lehúzó Chris Mangena századost szólították tanúnak. Elmondta, hogy megkapta a fürdőszoba ajtaját a lövésnyomok analizálása céljából és hogy rekonstruálja a történteket. Az elemzéséből kiderült, hogy a négy leadott lövésből három érte a falat, és Pistorius nagyjából 60 centiméterre tartózkodott az ajtótól a lövések leadásakor. Ennek komoly jelentősége azért van, mert még mindig nem sikerült bebizonyítani, hogy a sportoló viselte-e műlábait a gyilkosság éjszakáján. pistorius800 Mangena a nap befejése előtt az áldozat, Reeva Steenkamp sérüléseinek részletes elemzését is elvégezte, de az ezekről készült képeket, azok brutalitása miatt nem mutatták be. Pistorius szokásának megfelelően csukott szemmel és lehajtott fejjel hallgatta Mangena vallomását. A tanú nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy a vádlott viselte-e protézisét a lövések leadásakor. A per holnap vélhetően Mangena meghallgatásával folytatódik.

Az ügy háttere

Oscar Pistorius akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik, hogy szántszándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A vád szerint a hatszoros paralimpiai bajnok egy veszekedés következtében lőtte le a modellt otthonuk mosdójában, de Pistorius ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy betörőnek nézte a lányt és ijedtében tüzelt. A Dél-Afrikában az évszázad perének tartott esemény nem csak azért kap kiemelkedő figyelmet, mert egy világklasszis sportoló áll a középpontjában, hanem mert egyúttal fényt vetít az afrikai ország sokat vitatott fegyvertartási szabályozására is. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező, versenyeit lemondó Pistorius akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja a történteket abban az esetben, ha vétlen emberölést állapítanak meg, ugyanis a hírhedten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában létezik olyan törvény, amely kimondja, hogy amennyiben illetéktelenek hatolnak be az ember birtokára, használhat lőfegyvert önvédelmi célból.

Névjegy

A 27 esztendős Oscar Pistorius fejlődési rendellenességgel született, lábaiból hiányzott a szárkapocscsont és a lábujjai sem nőttek  ki megfelelően. A családi döntés értelmében kisgyerekkorában az amputációt választották, így műlábakkal kezdett el sportolni. Egy súlyos sérülés miatt a rögbiről áttért az atlétikára, s két hónapnyi edzés után megdöntötte a 100 méteres síkfutás paralimpiai rekordját.  Pályafutása során hatszor akasztottak paralimpiai aranyérmet a nyakába, ő lett a történelem első amputált lábú sportolója, aki az épek között indulhatott az ötkarikás játékokon.  Az egészségesek mezőnyében állandó részvételt vívott ki magának, amit egy idő után többen nem néztek jó szemmel – többek szerint a speciális műlábai előnyt jelentenek ép riválisaival szemben. Pistorius erre csak annyit mondott: „Ha így van, miért nem döntik meg tucatjával a világcsúcsokat a paralimpikonok? Miért küzdenek az 50 másodperc körüli időért 400-on? Sokan csak a műlábam előnyeiről vitatkoznak, a hátrányokat rendre elfelejtik.”