Összevissza tájékoztatja a MÁV az utasokat

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A nemzetközi jegypénztár 11 előtt nyitott ki a pályaudvaron, de csak információt adnak, jegyet nem. Sokan állnak sorban előtte.


„Felhívtam a MÁV-ot, azt mondták, nyugodtan menjek” - mondta egy Ausztriába induló férfi, aki most tanácstalanul áll a Keleti pályaudvaron. A 10.10-kor induló vonatra szállt volna fel, ám az nem indult el. Bár nem tudta, hogy a MÁV bejelentette, Nyugat-Európába nem indít közvetlen járatokat, biztos, ami biztos, indulás előtt felhívta a MÁV-ot, minden rendben van-e. Akkor mondták neki, menjen ki a pályaudvarra.

Ugyanarra a vonatra várt egy másik utas is, aki a menekültek miatt nem fért föl rá. Ő csak Győrig utazik, nem tudja, mi lesz, az Információs ablakhoz nem jut el, mert nagyon hosszú a sor. Abban bízik, a következő járat elindul 10.40-kor, és fel is fér rá.

A helyszínen úgy tűnik, az a vonat elindulhat, azon nincsenek menekültek.

Egy nő azt mondta, vissza akarta váltani Győrig megváltott jegyét, ám ezt megtagadták tőle.


Indulásra váró menekültek


A hangosbemondó folyamatosan arról tájékoztat, hogy a Nyugat-Európába induló nemzetközi járatokat törölték, a belföldiek azonban elindulnak. A belföldi vonatok a menetrend szerint közlekednek, a hangosbeszélő folyamatosan tájékoztatja az utazókat az induló és érkező szerelvényekről - közölte az MTI.

A 10.10-es vonatról közben egyre több menekült száll le, mert rájött, hogy nem indul el. Ez egy nemzetközi vonat volt, több ilyen nincs kiírva a táblára.

A pályaudvarnál lévő jegypénztár 11 körül nyitott ki, sokan állnak sorba, hogy valamilyen információhoz jussanak. Meg is kapták: a helyszínen azt tanácsolták nekik, menjenek busszal Ausztriába. Szlovákiába sem adnak el jegyet, a rendőrség utasítására.


A MÁV honlapján ezt tanácsolják

Az Ausztriába tartó nemzetközi vonatok Hegyeshalomból indulnak és oda érkeznek. Az északi irányban, Szlovákián és Csehországon keresztül Nyugat-Európába tartó járatok Szobról indulnak és oda is érkeznek.

Budapest - Hegyeshalom között a railjet vonatok és a Budapest - Szob közötti nemzetközi vonatok átmenetileg nem közlekednek a belföldi szakaszon.

Azt javasolják, hogy a Budapest Déli - Győr között közlekedő S10-es személyvonatokat vegyék igénybe az utasok.