Összevesztek a pilóták, ezért zuhant le az utasszállító

-

Orosz lapértesülés szerint legalábbis ez történt március közepén, mikor 62 utassal a fedélzetén a leszállás előtt csapódott földbe egy repülő.


Emberi hiba, konkrétan a robotpilóta kikapcsolása és a gép pilótái között a kézi vezérlés közben kitört konfliktus okozhatta március 19-én a FlyDubai légitársaság utasszállítójának katasztrófáját Rosztov-na-Donuban - írta hétfőn a gép fekete dobozainak vizsgálatában részt vevő szakértők következtetéseire hivatkozva a Kommerszant című orosz napilap. A balesetben 62 ember halt meg.

A lap szerint az FZ981-es járat kétszer próbált meg leszállni automata üzemmódban, ami a szélvihar miatt nem sikerült, így harmadik nekifutásra a pilóták a kézi vezérlés mellett döntöttek. Ez után egymásnak ellentmondó, egymást kizáró utasításokat adtak a gépnek, amely ezért lelassult és meredek szögben a talajnak csapódott.

Kommerszant informátora úgy tudja, a pilóták veszekedtek és az utolsó pillanatokban pánikba estek. Hasonlóan értesült a Rosszija állami tévécsatorna is.

A Kommerszant szerint azt egyelőre nem tudják, melyik pilóta milyen manővert akart végrehajtani.

Artur Muradjan, az orosz Államközi Légiközlekedési Hivatal elnökének asszisztense a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy a gép fekete dobozait még vizsgálják, és elemzik pilóták hangját rögzítő felvételeket is. Muradjan a sajtóértesüléseket sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, és hangsúlyozta, hogy a katasztrófáról egyetlen újság sem kapott hivatalos tájékoztatást. A vizsgálat még 1-2 hétig tart.