Összeveszett a brit koalíció a kelet-európai bevándorlók miatt

Nick Clegg, a brit miniszterelnök-helyettese törvénytelennek és kivitelezhetetlennek nevezte azt hétvégén kiszivárgott javaslatot, mely korlátozná az EU-ból történő bevándorlást.


A tegnap kiszivárgott belügyminisztériumi jelentés évente 75 ezerben maximálná az európai uniós bevándorlók számát az Egyesült Királyságban. Korábban David Cameron miniszterelnök is arról beszélt, hogy korlátozásokat kellene bevezetni, de számokat még nem említett. A brit konzervatívok koalíciós partnere, a Liberális Demokrata Párt azonban kizártnak tartja, hogy ez megvalósuljon. Vezetője, Nick Clegg miniszterelnök-helyettes szerint nem csak törvénytelen lenne a korlátozás, hanem az unión belül kivitelezhetetlen is. Clegg különösen veszélyesnek nevezte a kormánypárt azon megnyilvánulásait is, melyek Nagy-Britannia kilépését lebegtetik az EU-ból.


A fiatalok az EU-tól várják a megoldást

A britek különösen megosztottak az EU-tagságot illetően. Nagyjából ugyanannyian vannak a tagságot ellenzők, mint azok, akik inkább maradnának az unióban. Míg az idősebbek mindössze egyharmada támogatja a tagságot, addig a fiatalok hatvan százaléka EU-párti. Ugyancsak a fiatalok azok, akik aggódnak a brit gazdasági és munkaerő-piaci helyzet miatt.


„Ha Angliában telepedsz le, és nem sikerül utánozni az angolokat, nevetségessé válsz, ha igen, akkor még inkább nevetség tárgya leszel."