Összeverekedtek Trump hívei és az ellentüntetők Chicagóban

Fotó: Getty Images / Chip Somodevilla

-

Lemondta Chicagóban tervezett kampányrendezvényét a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump pénteken, mert a jelenlévők között összetűzések törtek ki. Két rendőr megsérült.


A republikánusok elnökjelöltségére pályázó Donald Trump üzletember több ezer híve gyűlt össze a chicagói rendezvény helyszínén, az Illinoisi Egyetemen, de megjelentek Trump-ellenes jelszavakat skandáló tüntetők is. Az elnökjelölt-aspiráns hívei és ellenzői nemcsak kiabáltak és táblákat emeltek a magasba, hanem össze is verekedtek. A tömegjelenet mintegy fél órája tartott, amikor megjelent a helyszínen Trump kampányának egyik munkatársa és közölte, hogy a rendezvényt biztonsági okok miatt elhalasztják.

A Trump-ellenes tábor azonban tovább tüntetett, a CNN hírtévé felvételein pedig az látszik, hogy dulakodás is kialakult. Ekkor a rendőrség, a komolyabb összecsapások elkerülése érdekében közbeavatkozott és feloszlatta a tüntetést. Helyszíni beszámolók szerint a Trump ellen tüntetők elsősorban afroamerikaiak és spanyol ajkú amerikaiak voltak, akik rasszizmussal és kirekesztéssel vádolták Trumpot. A milliárdos üzletember sok híve pedig amiatt kesergett, hogy elnapolták a rendezvényt, ezt ugyanis úgy élték meg, mintha a tüntetők győztek volna.

A chicagói rendőrség főfelügyelője, John Escalante azt mondta: két rendőr sérült meg, egyiket fejbe vágták egy üveggel. Öt embert állítottak elő, köztük a CBS riporterét, aki a Trump kampányt követi. Trump az MSNBC televíziónak adott nyilatkozatában elítélte az erőszakot, és úgy fogalmazott, hogy ami történt, az „magáról a társadalomról” jelez valamit. Trump rendezvényein az elmúlt napokban nem egyszer tört a felszínre elégedetlenség, rasszista felhangokkal tűzdelt feszültség. Csütörtökön az egyik kampánygyűlésen letartóztattak egy Trump-párti férfit, mert belerúgott egy afroamerikai férfiba, aki Trump ellen tüntetett a nagygyűlésen.

Az előválasztási sorozatban vezető Donald Trumpot pénteken támogatásáról biztosította korábbi vetélytársa, Ben Carson sebészprofesszor. Carson a múlt héten szállt ki az elnökjelöltségért folyó küzdelemből. Úgy fogalmazott, hogy Trumpnak „van esze”, és bár a kampányban harcias, nemegyszer durva is volt, de az amerikaiaknak módjuk lesz megismerni őt a kedvesebb oldaláról is.