Összeül a katalán parlament a jövő héten

Fotó: MTI/AP / Emilio Morenatti

-

A napirenden egyelőre csak Puigdemont elnök beszámolója szerepel, de ez még változhat. Korábban arról volt szó, hogy a népszavazás eredménye után 48 órán belül kikiálthatják a függetlenséget.


Rendkívüli ülést tart jövő hétfőn a katalán parlament, és elképzelhető, hogy a szeparatista pártok elfogadják a Katalónia függetlenségéről szóló javaslatot. Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke a Twitteren jelentette be a rendkívüli ülés összehívását. Azt írta, azon Carles Puigdemont katalán elnök értékeli az október 1-i népszavazás eredményét és hatásait.

Az ülés összehívását a katalán függetlenségi pártok, a kormányzó Junts pel Sí és a CUP javasolták. A spanyol sajtó szerint a napirendben nem szerepel semmilyen határozat megvitatása, annak egyetlen pontja a katalán elnök meghallgatása. Azt nem lehet kizárni, hogy később még módosítják a napirendet.

Mireia Boya, a CUP képviselője szerint október 9-én egyoldalúan kinyilvánítják Katalónia függetlenségét. A barcelonai kormánypárt egyelőre nem szólalt meg az ügyben. Puigdemont is azt mondta, hogy kormánya a hét végén vagy a következő hét elején jelenti be elszakadását. Az elnök korábban azt mondta: a referendum hivatalos végeredménye után, 48 órán belül a katalán parlament rendkívüli ülésén elfogadják az elszakadásról szóló határozatot.

A katalán szocialista párt, a PSC bejelentette: alkotmánybíróságon támadja meg az illegális népszavazásról szóló rendkívüli parlamenti ülést összehívó határozatot.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért törvénytelen népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték. A választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.