Összeül a házbizottság a földtörvény miatt

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

Az Országgyűlés elnöke keddre hívta össze az ülést, amelyen a rendkívüli parlamenti ülésnapról dönthetnek - ezt Szél Bernadett, az LMP képviselője jelentette be Facebook-oldalán.


"Kövér László – másfél hét gondolkodást követően – összehívta a házbizottságot a földtörvény-módosítónk ügyében. Hozzáteszem ... két nappal a hatályba lépést megelőző időpontra. Kettőkor kezdünk – ha már a 78 aláírást nem sikerült összeadniuk, ld. korábban, itt a pártok közvetlenül fognak szavazni a módosítóról, ami jelenősen enyhítené a május 1-én hatályba lépő földtörvény okozta károkat" – összegezte a közösségi oldalon Szél Bernadett.

Az LMP három hete jelentette be, hogy Ángyán József volt agrárügyi államtitkárral közösen rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik a magyar termőföld védelmében. Az időzítés azért fontos, mert május 1-én lép életbe az új földtörvény, amely az ellenzéki párt szerint nem nyújt kellő garanciákat az ipari mezőgazdaság túlsúlyának mérséklésére, miközben lehetetlenné teszi a kis- és közepes gazdaságok megerősítését.

A rendkívülii parlamenti ülés összehíváshoz 78 képviselő aláírására lett volna szükség. Ez azonban végül nem jött össze. Az ellenzéki adok-kapokról itt olvashatnak részletesen.