Összeül a fővárosi közgyűlés a Tarlós-Orbán találkozó után

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A kormányfő és a főpolgármester hétfőn beszéli át a BKV finanszírozásának vitás kérdéseit. Másnapra hívták össze a rendkívüli közgyűlést


A meghívó szerint egyetlen napirendi pontot tárgyalnak, egy közterület-használati engedélyt. Hogy pontosan mit, az a meghívóból nem derül ki, az előterjesztést magát nem tartalmazza. Csak a kezdeményező képviselők, kerületi polgármesterek nevét, akik valamennyien a Fideszhez tartoznak.


Városházi forrásaink biztosra veszik, hogy a közgyűlésen szóba kerül a főpolgármester előző napi tárgyalása a miniszterelnökkel. Tarlós Istvánt hétfőn fogadja Orbán Viktor és nyilvánvalóan lesz miről beszélniük.

Kedden fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely arra utasítja a fővárost, hogy az iparűzési adóból származó bevételét elsősorban a tömegközlekedésre fordítsa. Így viszont más városüzemeltetési területekről kényszerülhet forrást kell elvonni. Tarlós elsődlegesen az agglomerációs járatok leállítását lebegtette meg.

Mint azt megírtuk, a főpolgármester 30 milliárdot várna a kormánytól a tömegközlekedés finanszírozására; helyette kapta – miközben Szentpéterváron tartózkodik hivatalos úton – a meglepetésszerű törvénymódosítást. A kerületi polgármesterek sem örvendezhetnek a törvénymódosításnak, az tőlük 3 milliárd forintot a fővároshoz irányít át a forrásmegosztás közös kasszájából.

December 2-án azzal köszönt el a főpolgármester a fővárosi képviselőktől, hogy ez volt 2015-ben az utolsó közgyűlés. A meghívó szerint december 12-én kezdeményezték az ülés összehívását a fideszes képviselők. A napirend módosítására még a helyszínen is lehetőség van.