Összetűzés Szkopjéban – tüntetők foglalták el a macedón parlamentet

Fotó: AFP / ROBERT ATANASOVSKI

-

Tüntetők hatoltak be az épületbe, több képviselő megsérült.


Szkopjéban kaotikus helyzet alakult ki azután, hogy a törvényhozás, a Szobránye elnökévé választották Talat Xhaferit, az albán kisebbség, a BDI politikusát. Ezután az eddig kormányzó VMRP-DPMNE hívei betörtek az épületbe. A helyszíni jelentések szerint egy részük álarccal takarja el arcát, és arra bíztatja az épület előtt állókat, hogy csatlakozzanak az épületbe benyomulókhoz.

A szociáldemokrata képviselők és a tüntetők közötti verekedésben állítólag megsérült Zoran Zaev, a baloldali SZDSZM elnöke és párttársa, Damjan Mancsevszki.

Az épület előtti térről ezt a felvételt posztolták a twitteren.Így törtek be a tüntetők az ülésterembe.A képviselők egy csoportja és Xhaeri a sajtóközpontba szorultak be – írja a belgrádi Politika. A lap szerint az épületbe betörő tiltakozók bármelyik pillanatban eljuthatnak a helyiségig.


A twitteren látható egy kép a vérző fejű Zaev képviselőről.A rendőrök nem sokat tettek a tiltakozók megfékezéséért.A helyszínről érkező képek szerint a tiltakozók elfoglalták az üléstermet.A zavargások azután kezdődtek, hogy Xhaferit a szociáldemokrata és az albán pártok képviselői a parlament elnökévé választották. Az eddig kormányzó VMRO-DPMNE szerint azonban a szavazás érvénytelen volt: az ülést vezető Trajko Veljanovszki ugyanis berekesztette a Szobránye ülését.


Az SZDSZM és az albánok 67 képviselője azonban kijelentette, hogy folytatják az ülést, és napirendre tűzték az új házelnök megválasztását. Ez lett volna az első lépés az új macedóniai kormány megválasztásához.


Robbanásközeli állapot

Macedóniát hosszú ideje politikai válság fojtogatja. Tavaly nyáron a baloldali ellenzék tüntetéssorozattal elérte, hogy Gruevszki új választásokat írjon ki.


A kormányzó VMRO-DPMNE ugyan többséget szerzet, de az 51 képviselő nem tud egyedül kormányt alakítani a 120 tagú parlamentben, koalíciós partnert viszont nem találtak.

A szocdemek 49 mandátumot szereztek, és koalíciós megállapodást kötöttek két albán politikai erővel, BDI-vel, a Besa Mozgalommal (LB) és az Albán Szövetséggel. Ám Zaev hiába kérte, Gyorge Ivanov államfő nem akart kormányalakítási megbízást adni a baloldali politikusnak.A VMRO-DMNE kádereként elnökké választott Ivanov szerint ugyanis Zaev elfogadta az úgynevezett tiranai platformot, ami szerinte végzetes lehet Macedónia számára. Pontosan még senki sem mondta meg, létezik-e a tiranai platform, és mi van benne. A jobboldali macedón pártok szerint az albánok azzal a feltétellel támogatják a szocdemeket, ha az országban hivatalos nyelv lesz az albán, az országot pedig föderalizálják.

Ha ez valóban így lenne, a követelések felének nem sok értelme van. A 2001-es albán felkelést lezáró Ohridi Megállapodás már hivatalos nyelvvé tette az albánt azokon a településeken, ahol albánok élnek.

A föderalizáció – ha valóban lenne ilyen feltétel – már jóval kényesebb kérdés. Bár az ország lakosságának negyede-harmada albán nemzetiségű, Macedónia még nemzetállamként definiálja magát. Annak ellenére, hogy az ország függetlenné válása, 1991 óta minden kormánynak volt albán koalíciós partnere.


Hiábavaló kisérlet

Az EU és az USA a választások óta többször hasztalan próbálta meggyőzni Ivanov elnököt, hogy adjon kormányalakítás megbízatást a baloldalnak. Az elnök hajthatatlan, és nem tágít a VMRO-DPMNE sem.


Gruevszkiék szerint valójában Soros György próbál kormányt alakítani Macedóniában, és hetek óta tüntetnek az SZDSZM és az albánok koalíciója ellen. Ebben Moszkva támogatását is bírják. Oroszország szerint külső hatalmak akarják destabilizálni a balkáni államot, és ezúttal sem magukra gondolnak.


Macedóniában napok óta azt találgatják, rendkívüli állapot kihirdetésre készül-e az elnök. A zavargások estéjén adott nyilatkozatából nem sok derült ki: Ivanov péntekre tárgyalásokra hívta a pártok vezetőit, ám elmulasztotta elítélni a parlament elfoglalását és az erőszakot.


A parlament épületében több újságírót és ellenzéki képviselőt megvertek Gruevszkiék hívei. Az egyik albán képviselőt állítólag kórházba kellett szállítani, állapotáról ellentmondó információk érkeznek. A twitteren arra szólítják a szkopjei albánokat, hogy lehetőleg ne menjek az utcákra, több városban pedig állítólag tüntetések vannak.

A VMRO-DPMNE arra szólította híveit, hogy utazzanak Szkopjéba, mutassák meg, hogy a nép az ország ura – írja a B92. Gruevszki Bécsben van, állítólag éjfél után érkezik vissza a fővárosba.

A parlamenti képviselőket a rohamrendőrök evakuálják az épületből. Az USA és az EU pedig bejelentette, hogy számukra Xhaferi a Szobránye legitim elnöke.

A parlamenti sajtóközpont elfoglalása így zajlott: