Összetörték a világ legkisebb szobrát

-

A meztelen nőt ábrázoló szobor nagyjából 100 mikron méretű volt – ennyit nő a köröm öt óra alatt. A műremeket ezzel szemben több hónapig tartott elkészíteni.


Jonty Hurwitz apró 3D-nyomtatókat használ a miniatűr szobrok elkészítéséhez. A folyamat elején 200 kamerával fényképeket készít a meztelen modellről, amelyeket a nyomtató feldolgoz. A kész szobor jóval kisebb, mint az emberi haj, sőt egy hangya fején is kényelmesen elfér. A részleteket Hurwitz multifoton-litográfiával dolgozza ki – egy lézer segítségével képes rajzolni a szobrot alkotó fényérzékeny anyagba.Az apró szobrokat kizárólag elektronmikroszkóppal lehet látni, ezért korábban is előfordult már, hogy a művész ismerősei összenyomtak egyet-egyet – a Bizalom című szobrot egy fotós törte össze, mikor véletlenül rossz helyre tette az ujját. Jonty Hurwitz már az édesapjáról is készített szobrot, amelyet ráadásul csak egy bizonyos szögből lehetett látni. A műhöz először be kellett szkennelnie apja meztelen testét.


Egy dolog beszkennelni édesapád fejét és kezeit, de amikor a golyóihoz érsz, egyszer csak az univerzumnak arra a meghatározott pontjára bámulsz, ahonnan jöttél.