Összesen hárman léptek vissza a POSzT zsűrijéből a botrány miatt

-

Miután kiderült, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) két szakmai tulajdonosa nem fogadta el zsűritagnak a Színházi Kritikusok Céhének jelöltjét, Csáki Judit, több színházi személy is úgy döntött, hogy nem vállalják a zsűrizést a pécsi szemlén. Zsigmond Andrea visszalépéséről már korábban írtunk, most a magyarnarancs.hu újabb két nevet hozott elő.


Két hete nyilvános a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai zsűrijének névsora. A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság Balázs Péter szolnoki igazgatót, Blaskó Balázs egri igazgatót, Keserü Katalin művészettörténészt és Ókovács Szilveszter operaigazgatót küldte a zsűribe, a Magyar Színházi Társaság pedig Nagy Viktória díszlet- és jelmeztervezőt, Venczel Vera színészt, Vincze Jánost, a Pécsi Harmadik Színház igazgatóját és Vörös Róbert dramaturgot.


A lap úgy tudja, hogy az eredeti felállásban szerepelt volna még (Zsigmond Andreán kívül) Enyedi Éva színész-dramaturg és Nagy Fruzsina jelmez- és díszlettervező is, ők azonban az utolsó pillanatban nemet mondtak a felkérésre.


A lapnak a Pintér Béla és Társulatából ismert Enyedi Éva adott interjút, ő azt mondta, hogy először örült a felkérésnek. „Többek között azért is szívesen mentem volna idén a zsűribe, mert úgy láttam, hogy ez a válogatás összességében nem rosszabb, mint a korábbiak, és tartalmaz olyan előadásokat, amelyek hozzánk szólnak, hozzászólnak az életünkhöz, azokhoz a vitákhoz, amelyek most zajlanak az országban.”


A visszalépésre akkor határozta el magát, amikor kiderült, hogy a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság egyeztetés nélkül külön jelöli a zsűritagokat. „Ez bizonyos szempontból tisztábbá teszi a helyzetet, de oda vezet, hogy lassan két fesztivál lesz és két verseny. Ebben pedig már nem vettem volna szívesen részt, mert a színházpolitika sokkal kevésbé izgat, és az átpolitizált helyzetből fakadó állandó morális dilemmák megviselnek.”

Kiemelte azt is, hogy a Teátrumi Társaság két olyan színigazgatót jelölt zsűrinek, akiknek a kinevezésével a Színházi Társaság tagjai közül sokan nem értettek egyet annak idején.


Ha nincs verseny, akkor nincs előadás sem?

Nemcsak a felkért zsűritagok, de a versenybe beválogatott színtársulatok egy része is visszalépett. A POSZT-bojkott odáig jutott, hogy az Örkény Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulatok is úgy döntöttek, hogy nem szerepelnek a versenyben. Azt viszont kikötötték, hogy ettől még lejátsszák az előadásaikat.

Szintén a magyarnarancs.hu írta meg kedden azonban azt is, hogy Magyar Teátrumi Társaság bekeményített ezekkel a társulatokkal szemben. Közleményükben kiemelték, hogy „a versenykiírásnak megfelelően a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadások csak és kizárólag úgy vehetnek részt a találkozón, hogy vállalják a megmérettetést”. Ezzel gyakorlatilag megtiltották, hogy valaki csak úgy kiszálljon a versenyből.

Ezzel szemben a Színházi Társaság, a keddi közleménye szerint „nem támogatja azt a megoldást, hogy a három színház egyáltalán ne jelenjen meg a POSZT-on”.