Összesen 5500 hajléktalant tudnak ellátni Magyarországon

Fotó: MTI / Kallos Bea

-

Az augusztusi adatok szerint Magyarországon a hajléktalanok átmeneti ellátására 5549 alkalmas férőhely van, a nyár utolsó hónapjában 707-en voltak a várólistán, a legtöbben, több mint fél ezren, valamelyik budapesti hajléktalanszállóra szerettek volna bekerülni - közölte a Világgazdaság.


A lap pénteki száma szerint a hajléktalanok ellátására csaknem 360 millió forint összegű pályázatot hirdetett a kormány a krízisidőszak többletterheinek finanszírozására. Ezen kívül egy 50 millió forintos keretösszeget is biztosítanak a hajléktalanokat segítő szervezeteknek biztonsági tartalékként, hogy ha további igények merülnek fel a krízisidőszakban, akkor azokra is legyen forrás - közölte a lappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Erre azért van szükség, mert egy júniusban megjelent törvénymódosítás szerint extrém időjárási körülmények esetén, amikor a meteorológiai szolgálat kettes fokú riasztást ad ki - mínusz 10 Celsius-foknál alacsonyabb vagy 27 Celsius-foknál tartósan magasabb napi átlaghőmérsékletnél -, a szociális és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter úgynevezett vörös kód figyelmeztetést rendel el.

Az új eljárási rend idén télen lép életbe.