Összeolvad a gyulai és a békéscsabai kórház

Fotó: MTI/Rosta Tibor / MTI/Rosta Tibor

-

Békés Megyei Központi Kórház néven egyesül a Gyulán működő Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a békéscsabai Réthy Pál Kórház április 1-jén - jelentette be Mészáros János egészségügyi ellátásért felelős helyettes államtitkár. Ezzel az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézménye jön létre.


A politikus hangsúlyozta: az integrációt követően a betegellátás a megszokott módon, zavartalanul folyik tovább. Az új intézmény kétezer ággyal és háromezer dolgozóval rendelkezik majd, háromszázezer ember ellátásáért fog felelni, és az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézménye lesz.


A helyettes államtitkár „komoly lehetőségnek" nevezte az integrációt, közölte, az összeolvadás gazdasági értelemben és szakmailag is magasabb szintű munkavégzést tesz lehetővé, amely a lakosság gyógyulását és egészségben megtartását szolgálja. Mészáros János kifejtette: az integráció egy uniós pályázat révén már 2013-ban elkezdődött. A kórházak az utóbbi időben közösen fejlesztették a képalkotó diagnosztikai rendszerüket, az intézmények közötti informatikai összeköttetés pedig lehetővé teszi a telemedicina és a távleletezés fejlődését - hozott fel példát a már megvalósult integrációs lépésekre.

Mészáros elismerte, hogy a megyei intézményeknek van adósságuk (február közepi minisztériumi adatok szerint mintegy 2,5 milliárd forint), ám szerinte az eladósodási tendencia országszerte csökken, jelenleg havi szinten 2,5-3,5 milliárd forint között mozog.


Az új intézmény megbízott főigazgatója a békéscsabai kórház eddigi vezetője, Becsei László lesz.


Becsei László elmondta, hogy április 1-jén a jogi integráció történik meg, mindkét intézmény valamennyi osztálya és szakrendelése változatlan formában működik azt követően is, és az új intézmény átveszi a két kórház valamennyi dolgozóját.

Békés megye harmadik kórházát, az orosházit az egyesülés semmilyen formában nem érinti, annak a betegellátásban betöltött szerepe és területi ellátási kötelezettsége nem változik.