Ősszel nyit az új Sirály

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Tavaly tavasszal a Király utcai közösségi tér körül volt elfoglalás, befoglalás és visszafoglalás, voltak rendőrök, biztonsági őrök és őket kikerülő, hátsóbejáratozó fiatalok. Úgy tűnt, lesz hová költözni, aztán mégsem. A Marom Egyesület egy év után megtalálta az új helyét - és lezártnak tekinti a sirályos korszakot. Ismerjék meg az Aurorát.


A VIII. kerületben, az Auróra utca 11-ben nyílik meg az új, a Sirályhoz koncepciójában és felépítésében is hasonló hely. A 600 négyzetméteres Aurora magáningatlan, nem véletlenül. „Így függetlenek tudunk maradni. Ez most fontos lehetőség, hogy olyan helyet csinálhassunk, amilyet tényleg szeretnénk” - mondja Bernáth Flóra, a Marom önkéntese.A Marom több, főleg külföldi pályázat elnyerésével - köztük a zsidó szervezeteket támogató New York-i UJA-jel - magánadományokkal és sok önkéntes munkával indítja be a pincével együtt három szintes helyet. Biztonsági tartalék kispórolása mellett a terv az, hogy rögtön önfenntartó tevékenységbe is kezdenek - mondta Schönberger Ádám, a Marom igazgatója. A felső szintet civil szervezeteknek szeretnék kiadni irodaként és az Aurora vendéglátó helyszínként is üzemelni fog.

A nyolc az új hét

Kulturális és szociális befogadótér nyílik majd, ami a környezetével, a nyolcadik kerület körúton túli részével szeretne kiemelten foglalkozni: a tervek szerint kifejezetten a környéken élőknek, például gyerekeknek is szerveznek majd programokat. A Sirályban működött ingyenes korrepetálás, most elérnének olyanokat is, akik a Király utcáig nem mennek át. Az Aurora egésznapos nyitvatartással a tanulni, dolgozni beülőket is várja majd és továbbviszi a Sirályból ismert színházas, kiállításos, workshopos, kerekasztalos vonalat. Szerveznek majd bulikat, koncerteket. Mindehhez persze kell a kávé, meg a sör.Akkor miért nem Sirály 2.0?

„A Sirály lezárult tavaly májusban. Arról múlt időben érdemes beszélni, az Auróráról pedig jelen és jövő időben. Sok mindenben fog hasonlítani a Sirályra, de szeretnénk, hogy ez a hely elkötelezetten és lokálisan hasson majd. Megmarad a Bánkitó és a Negyed6Negyed7 Fesztiválok kontinuitása is, legfeljebb idén Negyed7Negyed8 Fesztivál lesz (a Marom szervezi ezeket az eseményeket is - B. N.)” - mondja Flóra. A hely mögött álló körülbelül 50-100 fős önkéntescsapatban mindenki a maga szakmájának, idejének megfelelően segít. Folynak az átalakítási és felújítási munkák. A cél, hogy a zárt terek - a két szint és a pince - körülbelül szeptember közepére kinyithassanak. Az épület melletti zöld terület korábban parkolóként üzemelt, az ebből kialakított kerthelyiséget 2015 nyarán tervezik beindítani.Nincs pártpolitika

A Sirály pincéjében 2013-ban szerveztek diáktüntetéseket, a Hallgatói Hálózat és más kisebb, ellenzéki csoport is találkozott itt, a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalását részben szintén innen szervezték. Flóra azt mondja, nem szeretnének helyt adni a pártpolitizálásnak, de „szélesebb értelemben vett politizálás” lesz. „Olyan közösségi teret szeretnénk, ahol nyitottan beszélhetünk az ügyeinkről. Felelős állampolgárként ezt nem lehet kikerülni. Én úgy képzelem az Aurórát, ahol nem csak azok az emberek találkoznak, akik ugyanoda húzták be az ikszet.”

Mi volt a balhé tavaly?

2013. március 29-én 35 rendőr vonult ki a budapesti Sirályba és az ott lévő 150 vendéget egyenként igazoltatni kezdték. A Független Rendészeti Panasztestület januárban állapította meg, hogy a razzia alapjogot sértett. Az ügy hátteréről, a VI. kerületi és a Fővárosi Önkormányzattal elmérgesedett helyzetről itt olvashat.Egy ideig úgy tűnt, a Vas utcai Roham Bárban lesz az új székhely, de azt a sirályosok négy nap után zárva találták, a plakátokat letépték. A Marom korábban a Rohamot üzemeltető céggel egyezett meg, de mikor nem tudtak bejutni, és felkeresték a tulajdonost, ő azt mondta, a Rohamot üzemeltető cég tartozásai miatt mondta fel a bérleti szerződést, így nem sikerült megegyezni.