Ősszel is dübörög a törvénygyár

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Jelentős változtatásokra készül a kormány az Országgyűlés őszi időszakán: a parlament honlapján közzétett törvényalkotási terv szerint jelentősen bővül majd az elektronikusan intézhető ügyek köre, több jogszabályt is újraírnak az egyszerűsítés jegyében, és szégyenlistát kapnak a súlyosan szabályszegő e-kereskedők.


Az őszi ülésszakban az Országgyűlés alaposan átírja a polgári perrendtartásról szóló törvényt – a szabályozás a bírósági szakba jutott polgári ügyeket érinti. A módosítás ötlete nem új, már a polgári törvénykönyv megújításakor tervezték, rögtön a kódex elfogadása után. A cél, hogy a perrendtartás hatékonyabb és gyorsabb legyen.

Hasonló szándékok mentén módosul a közigazgatási eljárásokról szóló törvény: a cél az ügyintézés egyszerűsítése és az adminisztráció csökkentése. A közigazgatási ügyek bíráskodása is jelentősen átalakul azáltal, hogy külön bíráskodás alá kerülnek. Ezeknek a speciális, hatóságok által, illetve azokkal szemben indult peres ügyeknek a leválasztása sem új keletű gondolat. Ebbe a körbe tartoznak az adóügyek is.

Gyorsabb, hatékonyabb lesz a büntető törvénykönyv, továbbá – pontosabban nem körvonalazott cél és elképzelés szerint – jelentősen változnak az egészségügyi és az egészségbiztosítást érintő törvények is. Jóval konkrétabb a földhivatali ügyintézés átalakításának terve: az ingatlan-nyilvántartás elektronikus lesz. Az ehhez szükséges szabályozást kell előkészíteni.


Gyorsabban lehet majd börtönbe kerülni


A földhivatalokon kívül is lehet készülni az elektronikus ügyintézésre. A tervek szerint felülvizsgálják, hol indokolt megtartani a papíralapú, pontosabban személyes jelenlétet megkövetelő ügyintézést. A közbeszerzéseknél is készülni kell az elektronikus ügyintézésre: 2016 novemberétől a központi beszerzést intéző szervezetekre, 2017 februárjától pedig valamennyi ajánlatkérőre vonatkozni fog az elektronikus ügyintézés. Ennek előnye, hogy a rengeteg, adott esetben ezeroldalas dokumentációs csomagot nem kell kinyomtatva, több példányban benyújtani.

Nem tágít a kormány, s októberben benyújtja a Magyar Pszichológus Kamara felállításáról szóló törvényt. A szakma megosztott a kérdésben, a terület ugyanis meglehetősen szabdalt, s a tervek szerint kialakítandó szervezet nem lesz képes az esetenként jelentősen eltérő szegmenseket megfelelően képviselni. Tovább alakítják a szociális és gyermekvédelmi törvényt, hogy még célzottabbak legyenek a szolgáltatások – a részletekről azonban egyelőre nem lehet tudni semmit. A fogyasztóvédelmi törvény módosításával a súlyosan szabályszegő e-kereskedők nyilvános listára kerülnek – azt egyelőre nem lehet tudni, mit takar a súlyos szabályszegés fogalma.

A becslések szerint 270 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a földárverések révén. A kormány most ezt a pénzt – vagy annak egy részét – célzottan kívánja felhasználni. A tervek szerint külön törvény fog rendelkezni arról, hogy mire költhető ez az összeg. A 270 milliárd forint az éves GDP 0,7 százaléka.


A miniszter megtekintette a búzatermést