Összefüggés van a 60 áldozatot követelő tunéziai merényletek között

-

A brit Scotland Yard szerint határozott összefüggés van a két tunéziai merénylet között, amelyekben összesen 60 ember halt meg. Mindkettőt az Iszlám Állam vállalta magára, és a tuniszi belügyminisztérium már korábban azt közölte, hogy a terroristákat egyszerre képezték ki egy líbiai dzsihadista táborban.


A Bardo Múzeumot márciusban támadta meg két fegyveres, akik először mintegy 160 látogatót túszul ejtettek. Később megöltek 17 külföldit, és egy múzeumi őrt, a lövöldözésben pedig meghalt egy rendőr is. A két fegyverest a kommandósok lelőtték.

A szúszai üdülőközpontban harmincnyolc embert lőtt le júniusban egy egyetemista, aki gumicsónakkal érkezett a strandra és egy Kalasnyikovból nyitott tüzet a turistákra. Az áldozatok között harminc brit állampolgár volt.

Richard Walton, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának főparancsnoka határozottan kijelentette hogy a két merénylet összefügg egymással, részleteket azonban nem árult el azon kívül, hogy szorosan együttműködnek a tunéziai hatóságokkal.

Az már korábban kiderült, pontosabban a tuniszi belügyminisztérium ezt közölte, hogy valamennyi merénylőt egy időben képezték ki egy líbiai dzsihádista táborban.