Összefogva tiltakoznak a pedagógusok az etikai kódex ellen

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Elutasítja a pedagógusok etikai kódexét tizenegy szakmai szervezet, köztük a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Hálózat a Tanszabadságért.


A szervezetek közös állásfoglalásukban rögzítették: a kódexet törvény- és alkotmánysértőnek tartják. A Pedagógusok Szakszervezetének az Alkotmánybírósághoz benyújtott panaszában is az áll, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar általánosan kötelező érvényű szabályrendszert alkotott, noha az Alaptörvény szerint erre nincs feljogosítva.

A kódex szerintük fölösleges, mert részben a „köznevelési törvényben már szabályozott, részben magától értetődő normákat ír elő”.

Véleményük szerint a kódex „alapállásában hamis”, mivel kötelező, jogszabályi érvénye van, mégis önkéntes jogkövetésre hivatkozik, noha kötelező a pedagóguskari tagság. Szerintük az előírás nem növeli, hanem csökkenti a pedagóguspálya megbecsülését, mert azt sugallja, hogy a pedagógus „erkölcsileg is megrendszabályozandó munkavállaló”. A gyerekek érdekei sem jelennek meg benne. Már a megjelenésekor sem „rajongtak érte”, megfélemlítőnek is tartották.

A Nemzeti Pedagógus Kar által kidolgozott etikai kódexet várhatóan november közepén fogadják el.