Összefoghat Kína, Japán és Dél-Korea

-

A több éve tartó fagyos viszony után ismét közelítenek egymáshoz az országok. Többen a gazdaság fellendülését várják a találkozótól.


Három év óta először ismét háromoldalú csúcstalálkozót fontolgat Kína, Japán és Dél-Korea. A találkozótól sokan a Kelet-Ázsia három legnagyobb gazdasága közötti együttműködés fellendülését remélik. A három ország kapcsolata néhány évvel ezelőtt romlott meg az egyre élesedő területi viták miatt, valamint amiatt, hogy Peking és Szöul szerint a tokiói kormány megpróbálja kisebbíteni a 20. század első felében a térség jelentős részét lerohanó és gyarmati sorba hajtó szigetország történelmi bűneit.

A csúcsértekezletet valamikor szeptember és november között tartanák meg, és az arra is alkalmat teremthetne, hogy Abe Sindzó japán kormányfő és Pak Gun Hje dél-koreai elnök külön megbeszélést folytasson. A két politikus még nem tartott kétoldalú tárgyalást azóta, hogy 2012-ben, illetve 2013-ban hivatalba lépett.

Jun Bjung Sze dél-koreai külügyminiszter vasárnap Tokióba látogat, a Reuters ennek kapcsán megjegyezte, hogy az utóbbi négy évben nem járt dél-koreai külügyminiszter a japán fővárosban.

Kína és Japán között 2011 óta fagyos a viszony egy apró, lakatlan kelet-kínai-tengeri szigetcsoport vitatott hovatartozása miatt. A japán–kínai viszony azonban valamelyest javult, amióta Abe tavaly novemberben, majd áprilisban is találkozott Hszi Csin-ping kínai államelnökkel.