Összeférhetetlenségi ügybe keveredett Lázár egyik embere

-

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint Homolya Róbert cégei akkor is kaptak EU-s megbízásokat, amikor ő már állami pozícióba került. Lázár János szerint a hivatal téved.


Az OLAF arról tájékoztatta az illetékes magyar szerveket, hogy több projekt esetében is összeférhetetlenséget állapítottak meg – tudta meg brüsszeli forrásból a Népszabadság. A megállapítások szerint Homolya Róbert – aki korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese volt, most pedig miniszteri biztosként a közbeszerzési rendszer kialakításának koordinálását végzi a Miniszterelnökségen – összeférhetetlensége nyolc projekt esetében nyert bizonyítást.


Ezek olyan projektek, amelyekben Homolyához köthető cégek – a Pro Vital Zrt. és a Homolya Ügyvédi Iroda – közbeszerzési tanácsadóként vagy annak alvállalkozójaként vettek részt.

A lapnak Lázár János elismerte, hogy megkapták az OLAF anyagát, most még elemzik azt, és majd konkrét észrevételekkel reagálnak rá. Szerinte azonban az összeférhetetlenség Homolya esetében nem bizonyított, mert az említett posztokat még nem töltötte be, amikor a támogatási döntések megszülettek. Homolya – akit Lázár közvetlen munkatársai közé sorolnak – az egyszemélyes ügyvédi irodájának tevékenységét felfüggesztette, az említett cégekből pedig kiszállt, amikor a kormányzatban kezdett el dolgozni.

Ez igaz, viszont az egyik döntésénél Homolya már a fejlesztési ügynökség elnökhelyettese volt, mivel a döntés 2010. július 23-án született meg. Az OLAF vizsgálati anyagában azt írták: amikor a székesfehérvári Szent István Király Múzeum egy 651 millió forintos projektjéről a döntést meghozták, már Homolya „feladatkörébe tartozott a Regionális Operatív Program Irányító Hatóság irányítása, amely szerv hatáskörébe tartozott a projekt. Homolya Róbert pozíciójából adódóan gyakorolta a munkáltatói jogokat, valamint lehetősége volt közvetlen utasításokat adni az irányító hatóság pénzügyi döntést meghozó vezetőjének, valamint az e döntést előkészítő alkalmazottainak.”